Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Set: Dobbelspel
999 GamesSet: Dobbelspel

Vertaling beschikbaar.Klik hier om naar eerste indruk te gaan.

Falco Marsha Jean
2010
combinatie
vaardigheid
dobbelsteen
2
4
vanaf 9 à 12j
16' tot 45'
N
eenvoudig
20,00 EUR 
Nederland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Net zoals in het kaartspel probeer je combinaties te maken van figuren die aan welbepaalde eigenschappen moeten voldoen. In dit spel sturen speciale symbolendobbelstenen het spelverloop.

Uitgebreid:

‘Set’ is een heerlijk concentratiespel. Dit dobbelspel is een variant op het bestaande kaartspel. De 42 dobbelstenen tonen symbolen die zich onderscheiden in kleur (rood, groen of paars), vorm (ovaal, rechthoek of golf) en aantal (1, 2 of 3 symbolen). De eigenschap vulling (leeg, half gerasterd of vol) die bij de kaarten te vinden is, wordt hier niet toegepast. Bij het begin van het spel wordt het spelbord klaargelegd en dobbelen alle spelers met 5 stevige dobbelstenen. Daarna probeert iedereen zo vlug mogelijk drie dobbelstenen te vinden die ‘samenhoren’. Dit zijn tekens waar voor elk van de eigenschappen geldt dat ze ofwel gelijk ofwel verschillend zijn. Bij het zoeken naar een set moet je jezelf steeds weer opnieuw volgende vier vragen stellen: - hebben de drie dobbelstenen hetzelfde symbool, of zijn het drie verschillende? - is de kleur telkens gelijk of verschillend? - staan er steeds evenveel symbolen of is het aantal telkens anders? Enkel als elke vraag met een ‘ja’ kan beantwoord worden, vormen de drie geselecteerde tekens een set. De speler die het eerst zo’n set ziet, plaatst zijn dobbelstenen op het 'set-vakje' op het spelbord. De andere spelers mogen nu telkens maximum drie dobbelstenen aanvullen om nieuwe sets te maken. Per nieuwe set moet minstens 1 nieuwe dobbelsteen gebruikt worden en minstens één dobbelsteen van het spelbord. Nieuwe sets mogen aansluiten bij reeds bestaande sets, waardoor sommige langere rijen geen set meer vormen. Een mindere variant op het bestaande kaartspel. Met vijf dobbelstenen kun je niet altijd een set vormen, zeker in het begin van het spel, wanneer er nog niet veel kan aangevuld worden. Jammer dat de vierde eigenschap wegviel, nu is het gemakkelijker om een set te vinden. Het is toch iets minder uitdagend.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15