Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Karla Kuchenfee
Edition SiebenschlšferKarla KuchenfeeWrede Anja
2010
kaart
taalspel
vaardigheid
3
6
kleuters
15'
D
eenvoudig
13,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Karla Koekenfee klopt met de lepel op tafel en maakt zo duidelijk welke ingrediŽnten ze nodig heeft voor haar bereiding. Wie kan de juiste ingrediŽntenkaart vinden?

Uitgebreid:

Karla Koekenfee gaat koken. Ze maakt koekjes en heeft daarvoor verschillende ingrediŽnten nodig. Dit spel bevat een aantal soorten kaarten: receptenkaarten, ingrediŽntenkaarten en klopkaarten, maar ook een houten lepel. Straks zal Karla met de lepel op de tafel kloppen om te tonen welke ingrediŽnten ze nodig heeft. Elke speler krijgt een receptenkaart. Daarop staan de vier verschillende ingrediŽnten die in het spel aan bod komen: ei, wortel, hazelnoot en chocolade. Deze ingrediŽnten zijn te herkennen aan het aantal lettergrepen. Alle ingrediŽntenkaarten liggen verspreid op de tafel. De eerste Karla neemt een klopkaart in de hand en bekijkt deze in het geheim. Karla neemt ook de lepel in de hand. Karla tikt nu met de lepel op tafel: voor een ei tikt ze bv. ťťn keer, want 'ei' heeft maar ťťn lettergreep, voor cho-co-la-de, zal ze 4 kere kloppen. Tussen de verschillende ingrediŽnten door, roert ze met haar lepel op de tafel en start dan met het volgende ingrediŽnt. Na het tikken van de volledige klopkaart, legt ze de lepel neer. De andere spelers, die goed moeten luisteren, zoeken de ingrediŽntenkaart uit, die overeen komt met de tikken die Karla op tafel gaf. Wanneer een kaart met Emiel, de keukenmuis getrokken wordt, moet Karla niet kloppen, maar roept ze heel luid 'iiiiiiiiiiiiiiiiiiiii'. Dan zoeken de andere spelers de kaart met de muis uit. Ze leggen telkens zo snel mogelijk hun hand op de juiste kaart. Wanneer alle spelers hun hand op de kaart gelegd hebben (of op een foute kaart), dan worden de ingrediŽntenkaart en de klopkaart vergeleken. De speler die de juiste kaart aanduidde, krijgt deze kaart als beloning. Wie als eerste 5 klopkaarten verzameld heeft, is de winnaar van het spel. Een leuk spel, die het auditieve geheugen traint. Een eenvoudig spelconcept dat in een aantrekkelijk kleedje werd gegoten door aangename en duidelijke tekeningen te gebruiken en een duidelijk controlesysteem te voorzien. De houten lepel spreekt de jonge spelers onmiddellijk aan. Een echte aanrader voor in de klas. Maar ook thuis kan het spel worden gespeeld. En wie de houten lepel echt wil gebruiken om te koken, kan het recept uitproberen dat op de receptenkaarten staat: Wortelkoe

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15