Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Tadaaam!
Repos ProductionTadaaam!

Vertaling beschikbaar.

Friese Friedemann & Casasola Merkle Marcel-André & Meyer Andrea
2010
combinatie
vaardigheid
gezellige sfeer
4
9
vanaf 5 à 8j
16' tot 45'
N-F-D-E
eenvoudig
30,00 EUR 
België 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

De eerste speler tekent de helft van een tekening, een volgende speler tekent de andere helft zonder de eerste helft te zien. Wie kan raden wat het onderwerp van de samengestelde tekening is?

Uitgebreid:

Bij het openen van de doos zie ik een grote warboel: een doos met veel materiaal, maar geen geordende indeling in de doos waardoor alles door elkaar komt te zitten. Maar na het sorteren, de Nederlandstalige spelregels gevonden te hebben en doorgelezen te hebben, ben je toch eerder gemotiveerd om aan het spel te beginnen. Dit spel kan gespeeld worden tot 9 spelers: in de doos vind je dan ook 9 tekenborden en 9 stiftjes terug. Bij het begin van het spel wordt het niveau van het spel bepaald: groen (eenvoudig), oranje (normaal), rood en blauw (moeilijk). Bij de Nederlandstalige spelregels werd de uitleg over de rode nummers vergeten, waardoor niet direct alles duidelijk leek. Elke speler start met het nemen van een kaart. Uit het opgegeven niveau kiest hij een onderwerp dat hij zal tekenen. Hij schrijft het nummer van het gekozen onderwerp linksonder op de kaart en plooit deze zijde dan dicht. Hij start met tekenen op de rechterzijde van het tekenbord. Het is enkel toegestaan om de helft van het onderwerp (met verticale doorsnede) te tekenen, er mogen geen woorden en cijfers worden geschreven. Wanneer bijna alle spelers (niet de twee traagste spelers) klaar zijn, roepen ze STOP en houden alle spelers op met tekenen. Het bord wordt toegeplooid en doorgegeven aan de buurman, samen met het woordkaartje. Die buur opent de linkerkant van het bord en tekent de linkerhelft van de tekening, zonder de rechterkant te bekijken. Opnieuw roepen de spelers STOP en daarna worden de tekenborden zichtbaar opgesteld. De spelers bekijken de tekeningen waaraan ze niet meetekenden en raden wat het onderwerp van de tekening is. Kunnen ze juist raden, dan krijgen ze 2 punten, de twee tekenaars krijgen hiervoor 1 punt. Deze fase kan erg chaotisch verlopen. Daarom kunnen de 'blanco woordkaartjes' die eigenlijk een ander doel hebben (vl. zelf een woord opgeven om te tekenen), gebruikt worden om het antwoord van de spelers op te schrijven, zo kan iedereen op het zelfde moment raden en is niemand bevooroordeeld. Spelers tellen hun punten op en schrijven dit op hun scorebordje. In het spelregelboekje zijn enkele varianten opgenomen, waaronder het 'Wiel der beperkingen'. Bij het starten van een nieuwe ronde, wordt hieraan gedraaid en krijgen alle spelers een beperking die bij het tekenen moet gerespecteerd worden. Een plezante variant die het tekenen er zeker niet makkelijker op maakt!

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15