Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Quartaal- Een tactisch bordspel in een wereld van taal
Plantyn NVQuartaal- Een tactisch bordspel in een wereld van taal

...

Reumers Jeroen
2010
taalspel
tactiek
2
6
vanaf 7 12j
16' tot 45'
N
eenvoudig
30,00 EUR 
Belgi 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Denk je alles te weten van de Nederlandse taal? Heeft spelling voor jou geen geheimen meer? Of ben je een speler die het net moeten hebben van de tactische zetten? Quartaal is een tactisch taalspel.

Uitgebreid:

Quarto is een taalspel dat op meerdere niveaus kan gespeeld worden. Op elke vraagkaart staan vragen van verschillende niveaus (niveau 2de tot 6 de leerjaar). Spelers krijgen aan het begin van het spel n of meerdere opdrachtkaarten, naargelang het aantal spelborden waarmee ze spelen. Er kan de eerste keer gespeeld worden met n spelbord, waardoor het spel eenvoudiger is, maar er kan uitgebreid worden naar 4 spelborden. Spelers proberen hun opdracht zo goed mogelijk uit te voeren en kunnen zo punten verdienen. Ze antwoorden telkens op een taalvraag die door een medespeler wordt gesteld en verdienen daardoor blokjes. Deze blokjes moeten op een spelbord worden gelegd. Daarbij is het belangrijk om tactisch te spelen, zelf veel punten te scoren en tegenspelers punten te laten verliezen. Het systeem zit goed in elkaar. Door het gebruik van meerdere spelborden, kan het spel moeilijker en tactischer gespeeld worden. Jammer genoeg zijn er maar weinig (60) dubbelzijdige vraagkaarten voor het tweede tot en met het zesde leerjaar. Ze zijn weliswaar dubbelzijdig bedrukt, maar dit geeft nog steeds maar 120 opdrachten per leerjaar. Wie dit spel meer wil gebruiken en leerlingen vaker wil laten spelen, zal zelf voor extra kaarten moeten zorgen. Erg jammer, wanneer je weet dat dit eigenlijk in hoofdzaak een taalspel is.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15