Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Het grote BelgiŽspel: Een spannende Ontdekkingsreis doorheen Vlaanderen & WalloniŽ
Plantyn NVHet grote BelgiŽspel: Een spannende Ontdekkingsreis doorheen Vlaanderen & WalloniŽ

...

Claessens Christine
2009
quiz
verzamelen
educatief
2
6
vanaf 9 ŗ 12j
...
N
eenvoudig
35,00 EUR 
BelgiŽ 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Ga mee op reis door BelgiŽ, door de verschillende provincies en gewesten heen en ontdek heel wat leuke weetjes. Wie de meeste frietjes kan verzamelen, is de beste Belg.

Uitgebreid:

Het spelbord van 'Het grote BelgiŽspel' is een kaart van BelgiŽ. Daarop loopt een autoweg die door alle provincies passeert. Een speler kan de autoweg volgen en frietjes verdienen door vragen op de lossen. Hij gaat BelgiŽ door met ťťn van de Belgische pionnen. Deze stellen elk een historische figuur voor uit een bepaalde regio. Deze vragen gaan over historische gebeurtenissen, streekspecialiteiten, rivieren, het koningshuis,... Spelers hebben telkens de keuze tussen een moeilijke of makkelijkere vraag waarbij ze ťťn of meerdere frietjes kunnen verdienen. Spelers kunnen ook de keuze te maken om per provincie eventjes een omweg te volgen waarbij ze fotovragen kunnen oplossen. Ook hier kunnen ze frietjes verdienen. Wie een fotovraag juist oplost, kan op de koop toe een bestuurskaart krijgen die een voordeel kan zijn, maar ook een nadeel voor de andere spelers. Bij een fout antwoord kunnen spelers ook frietjes verliezen. Wie in het Brussels gewest aankomt, wordt gecontroleerd op het aantal frietjes. Wie minder dan 5 frietjes heeft, begint terug bij start. Wie tussen 5 en 15 frietjes heeft, start opnieuw in de provincie Luik. Wie meer dan 15 frietjes heeft, mag het Brussels gewest binnen. Wie dan als eerste het Koninklijk Paleis bereikt met 20 frietjes, is de winnaar van het spel. De vragen zijn gevarieerd en voorzien van twee verschillende moeilijkheidsniveaus. De fotovragen zijn per provincie gesorteerd per kleur. Dit spel kan een leuke aanvulling zijn op de lessen wereldoriŽntatie waarbij BelgiŽ op allerlei vlakken wordt bekeken. Eťn nadeel van het spel: het materiaal is niet allemaal even stevig: het spelbord is van voldoende kwaliteit, maar de kaartjes en de frietjes zijn onvoldoende stevig. In het spelregelboekje zijn niet enkel de spelregels opgenomen, maar ook wat informatie over BelgiŽ en over de speciale pionnen die de reis door BelgiŽ maken.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15