Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Chip - Patronen
Practha BVBAChip - Patronen

...

Goessaert Filip & Bossuyt Tobias
2010
educatief
constructie
co÷peratief
1
5
vanaf 5 Ó 8j
16' tot 45'
N
oplopend
... 
BelgiŰ 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Dit educatief spel leert kinderen blokken met bedrukte zijkanten zo te plaatsen dat die aan het patroon van een 2D of 3D bouwsel voldoen.

Uitgebreid:

Chip (Constructief Handelen en Inzichtelijk Puzzelen) bestaat uit drie houten kisten met leer- en speelmateriaal voor praktische denkspellen voor kinderen in klas. Je kan deze combinatie kopen voor 5-10-15-20 leerlingen (van 219 EUR tot 369 EUR). Elke toren bevat drie verschillende thema's: constructies, patronen en roosters. Elke kist bevat een heel uitgebreide handleiding voor de leerkracht (met achtergrondinformatie, speluitleg, observatieformulier voor de leerling en oplossingen), opdrachtboekjes voor elke leerling, heel veel houten materiaal voor het spel en een aangepaste structuurmethode (zoeken, denken, sorteren en ordenen, vergelijken, luisteren en kijken, controleren - ondersteund door grote en kleine pictogrammen). Op www.practha.be kan je meer informatie vinden. PATRONEN De doos bevat 40 speciale houten blokken die op elke zijde een zwarte figuur tonen (halve rechthoek, driehoek of kwart cirkel). Met deze blokken kunnen zowel 2D- als 3D-patronen ontwikkeld worden. .: Bovenaanzicht Probeer door de blokken te draaien de tekening op het blad na te maken. Enkel het bovenaanzicht telt. De opgave vertelt telkens uit hoeveel blokken de figuur moet bestaan. .: Bovenaanzicht met alle zijaanzichten Probeer door de blokken te draaien de tekening op het blad na te maken. Nu moet je niet alleen voldoen aan het bovenaanzicht, ook de zijkanten (die allemaal hetzelfde patroon hebben) moeten correct zijn. De opgave vertelt telkens uit hoeveel blokken de figuur moet bestaan. .: Zijaanzicht Maak een toren waarbij de vier zijkanten er uitzien zoals op de tekening. .: Aanzichten patronen Je krijgt de patronen van het bovenaanzicht, vooraanzicht en het zijaanzicht links en rechts en moet dit met de speciale kubussen proberen na te bouwen. Commentaar: Deze kist leert om patronen na te bouwen met behulp van kubussen waarvan de zijvlakken abstracte figuren tonen. De oefeningen bevatten verschillende moeilijkheidsgraden. De instructies en/of opdrachten worden aan de hand van heel duidelijke figuren voorgesteld. Het spelmateriaal bestaat uit een houten kist met 40 speciale houten kubussen. De eerste serie opdrachten kunnen door jongere kinderen uitgevoerd worden. Maar dan wordt het een flink pak moeilijker. Het is wel uitdagend om dergelijke bouwsel na te maken. Ook hier kan uitstekend co÷peratief samengewerkt worden. De handleiding verwijst naar doelstellingen voor wero, leren leren, lichamelijke opvoeding, wiskunde en sociale vaardigheden en bevat heel wat tips en suggesties om de klas aan het werk te krijgen. De auteur heeft zijn inspiratie gehaald uit het werken met kinderen met leermoeilijkheden in het buitengewoon lager onderwijs. Je voelt aan dat de tientallen opdrachten weldoordacht zijn en telkens een andere vaardigheid of moeilijkheid trainen. Deze doos is onderdeel van een pakket van drie dozen. Niet goedkoop, maar wel keurig afgewerkt.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15