Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

11 Takes! (11 keer Gekker!)
Amigo Spiele11 Takes! (11 keer Gekker!)

Vertaling beschikbaar.Klik hier om naar eerste indruk te gaan.

Kramer Wolfgang
2010
kaart
tactiek
gezellige sfeer
2
7
vanaf 9 à 12j
16' tot 45'
N-F
eenvoudig
9,50 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Probeer de steeds groeiend aantal aflegstapels te volgen door kaarten uit te spelen die niet meer dan 10 in waarde verschillen van de openliggende kaart. Wie het minst strafpunten bezit, wint het spel.

Uitgebreid:

Zoals de naam suggereert, behoort dit spel tot de bekende reeks kaartspellen gebaseerd op 6 Nimmt! van Wolfgang Kramer. De kaarten zijn genummerd van 1 tot 100 en tonen elk 1 tot 7 runderkoppen. Bij de start krijgt elke deelnemer 10 kaarten in de hand en probeert die als eerste allemaal uit te spelen. Die speler ontvangt nul strafpunten en de anderen tellen de runderkoppen op hun handkaarten op om hun strafpunten te bepalen. Er worden evenveel ronden als deelnemende spelers gespeeld om de winnaar te bepalen. In de klassieke versie moeten spelers gelijktijdig een kaart spelen om die vervolgens bij één van de open rijen op tafel aan te leggen (vermijdend om de 6de kaart in een rij te spelen). Deze versie speelt beduidend anders. Bij de start krijgt iedereen 10 kaarten in de hand. De rest vormt een gedekte voorraadstapel waarvan de bovenste kaart omgedraaid wordt en de eerste kaart van de eerst beschikbare aflegstapel wordt. 10 extra stierenkaarten liggen beschikbaar. De speler die aan de beurt komt, speelt ofwel een kaart uit zijn hand op een aflegstapel of neemt alle kaarten van een aflegstapel en voegt ze aan zijn hand toe. Om een kaart te mogen uitspelen, moet je een kaart spelen waarvan de getalwaarde niet meer dan 10 verschilt met de bovenste kaart van de aflegstapel. Bij de start van het spel ligt er slechts één aflegstapel. Als de bovenste kaart b.v. de "25" is, mag de volgende speler elk kaart waarde 26-35 volgen, maar geen enkele kaart met waarde groter of gelijk aan 36 spelen. Na de waarde "100" gaat het spel gewoon verder met 1-2-3-... Kan (of wil) een speler niet volgen, dan neemt hij alle kaarten van de aflegstapel in zijn hand. Telkens een speler een stapel neemt, worden er twee nieuwe startkaarten van de voorraadstapel omgedraaid. Hierdoor verschijnen steeds meer aflegstapels en krijgen de spelers meer keuzes waar ze hun volgende kaart deponeren. Wie een stapel neemt met drie of meer kaarten, krijgt een stierenkaart. Deze laat hem toe om ooit in één speelbeurt meerdere (max. 10) kaarten op één aflegstapel naar keuze te leggen. Heel handig om je voorraad handkaarten drastisch te reduceren! Een partij eindig zodra een speler zijn laatste handkaarten kan spelen. De strafpunten worden genoteerd en na x aantal ronden wordt de winnaar bekend. Commentaar Het spel speelt het vlotst met 4 of 5 spelers. Iets minder of iets meer deelnemers kan technisch wel, maar voelt minder goed aan. You hate it or love it. Sommige spelers spelen dit veel liever dan het klassieke 6 Neemt. Anderen zeggen ok, maar liever het origineel. De ene vindt het spel briljant met meer tactische keuzemogelijkheden, terwijl een andere speler zicht zichtbaar verveelt.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15