Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Totem
999 GamesTotem

Vertaling beschikbaar.Klik hier om naar eerste indruk te gaan.

Feldk÷tter Michael
2008
kaart
bluf
tactiek
3
5
vanaf 9 Ó 12j
16' tot 45'
N
eenvoudig
10,00 EUR 
Nederland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

De spelers zijn indianen en proberen de grootste en meest waardevolle totempalen te maken. Een totempaal scoort punten als er een top op staat. Wie de meeste punten scoort, wint het spel.

Uitgebreid:

Tijdens het spel bouwen de spelers aan drie totems. De totemonderdelen staan fraai ge´llustreerd op de speelkaarten. Er zijn totemkaarten met waarde 1-6 (10 per soort) en met waarde 8-10 (5 per soort). Daarnaast komen nog drie soorten topkaarten voor om de totem bovenaan af te werken. Bij de start krijgt elke speler 14 totemkaarten en 7 speciale topkaarten ter beschikking. Iedereen selecteert hieruit drie kaarten waarmee hij tijdens de eerste ronde wil spelen. Daarna kiest iedereen weer 3 kaarten,... (in totaal 7 ronden). Wie aan de beurt komt start ofwel een nieuwe totempaal of bouwt verder aan een bestaande totempaal. Er kunnen hoogstens 3 verschillende totempalen op tafel liggen. Wie een topkaart op een totempaal plaatst, werkt die af. Die speler krijgt de paal en daardoor de punten die op de kaarten van die paal staan. Op de vrijgekomen plaats kan een nieuwe totempaal opgericht worden. 15 topkaarten zijn eenvoudig: ze werken de totempaal gewoon af. Maar de 10 Squaw-topkaarten kunnen enkel geplaatst worden op 10 krijgerkaarten (vrouwtje gecharmeerd door mannetje...). Na 7 ronden eindigt het spel en tellen de spelers hun punten op om de winnaar te bepalen. Totem is een heel eenvoudig kaart-legspel maar met een bijzondere twist. Werk ik nu al een totempaal af (met niet zoveel punten) of leg ik er een dikke "10" op met de kans dat iemand anders die paal afwerkt en vriendelijk "dankjewel" zegt? Welke drie kaarten selecteer ik voor de volgende ronde? Wanneer kom ik in die volgende ronde aan de beurt?

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15