Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Cyrano
Repos ProductionCyrano

Vertaling beschikbaar.

Maublanc Ludovic & Angèle
2010
taalspel
gezellige sfeer
vaardigheid
4
9
vanaf 9 à 12j
46' tot 2u
N-F-D-E
eenvoudig
31,00 EUR 
België 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

De brave Cyrano is nog steeds hopeloos verliefd op Roxanne en zet zijn beste wapen in om haar te veroveren. Help hem met het reciteren van zo origineel mogelijke gedichten (zonder zelf dichter te zijn).

Uitgebreid:

Een opmerking in de spelregels moet de meeste onder ons gerust stellen: je moet geen dichter zijn om het spel te kunnen spelen en winnen. Gebruik gewoon je fantasie en finesse en het komt wel goed... .: Algemeen Tijdens elke beurt schrijven de spelers een kwatrijn (een gedicht met vier lijnen of verzen) neer. Afhankelijk van de originaliteit en de schoonheid hiervan, kunnen de spelers vakjes aankruisen op hun blad en hierdoor trachten om de geliefden samen te brengen. .: Het schrijven van een gedicht Eerst wordt het thema en de rijmklanken bepaald. Iemand neemt drie van de opdrachtkaarten en schuift ze in de speciaal ontworpen kaartlezer. Bovenaan komt het thema tevoorschijn (b.v. dieren) en onderaan links en rechts de twee verplichte rijmklanken (b.v. -ank en -oor). Dit betekent dat de eerste twee verzen moeten eindigen op -ank of -oor en de twee laatste verzen op het andere. Er zijn geen andere technische regels waaraan de vorm of de stijl van het gedicht moeten voldoen. De spelers verzinnen nu een origineel kwatrijn dat het thema volgt en de twee rijmen bevat en schrijven dit op. Bedenk bovendien een leuke titel voor je gedicht. .: Originaliteit van de gedichten Iedere speler leest nu om beurt zijn gedicht voor. Daarna herhaalt hij de vier laatste woorden van elk vers. De medespelers laten nu weten of zij al dan niet ook deze woorden gebruikt hebben. Blijkt de dichter aan beurt unieke woorden verzonnen te hebben, dan scoort hij evenveel punten als het aantal unieke woorden (die dus niet door medespelers verwerkt werden in hun gedichten). Die score wordt m.b.v. kruisjes op een touwladder op het speciale notitieblaadje gedaan (van beneden naar boven, Cyrano klimt zijn weg naar boven). .: De schoonheid van het gedicht Iedereen wil nu natuurlijk weten welk gedicht het mooist bevonden wordt. De titels van elk gedicht worden nog eenmaal voorgelezen. Elke speler kiest m.b.v. een set stemkaartjes één gedicht uit (kan ook zijn eigen gedicht zijn). De spelers draaien hun stemkaarten gelijktijdig om. Je scoort evenveel punten als het aantal medespelers die ook jouw keuze gemaakt hebben. Die punten worden met kruisje op de touwladder aangeduid, van boven naar beneden, Roxanne daalt af van de toren). .: Einde van het spel Indien na een bepaalde ronde een speler erin slaagt om Roxanne en Cyrano op dezelde tussenverdieping samen te brengen, eindigt het spel en wint deze speler. Soms gebeurt het dat er meer dan één winnaar is. Maar je kan ook besluiten om deze spelers een extra duel te laten aangaan. .: Beoordeling Werkt dit spelconcept? Heel duidelijk. Verrassend goed zelfs. Iedereen dacht dat het heel moeilijk zou zijn om telkens opnieuw een gedicht te moeten schrijven, maar dat viel best mee. De uitdaging zit nl. niet in het gedicht, maar in de originaliteit van de vier verplichte laatste rijmwoorden. Vanzelfsprekend vindt iedereen het ook leuk als er punten kunnen verdiend worden met de schoonheid en originaliteit van je gedicht...

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15