Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Unikato
HUCH! & friendsUnikato

...Vertaling beschikbaar.

Weber Bernhard & Polle Richard
2009
combinatie
educatief
2
4
vanaf 9 12j
16' tot 45'
N-F-D-E
...
15,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Leg elke volgende tegel zo aan dat deze maar in n van de vier eigenschappen verschilt van de tegel die je daarnet zelf hebt aangelegd. Wie als eerste zijn laatste tegel uitspeelt, wint het spel.

Uitgebreid:

84 tegels tonen elk een figuur met vier verschillende kenmerken: een vorm (cirkel, vierkant of kruis); een kleur (oranje, paars of blauw); de grootte (klein, middel, groot) en een achtergrondkleur (wit, grijs of zwart). Alle tegels gaan in de buidel en elke speler krijgt er 10. Drie kaarten worden open op tafel gelegd en vormen de voorraad. En tegel wordt centraal gelegd en is daarmee de starttegel. Alle spelers proberen als eerste al hun tegels aan te leggen. Een nieuwe tegel mag aangelegd worden als het maar in n eigenschap verschilt van de tegel waar het naast komt te liggen. De andere drie eigenschappen moeten dus overeenkomen. Wie aan de beurt komt, mag ofwel een nieuwe tegel aanleggen ofwel een tegel omruilen. De eerste tegel mag de speler aanleggen aan een tegel op tafel naar keuze. Maar vanaf zijn tweede speelbeurt moet een speler de nieuwe tegel aan zijn laatst gespeelde tegel aanleggen. Als een speler een tegel zo kan plaatsen dat deze aan twee andere tegels grenst, dan mag hij nogmaals spelen. Daarna is zijn beurt voorbij. Als een speler geen van zijn tegel wil of kan plaatsen, legt hij een van zijn tegels bij de voorraad en neemt een andere tegel uit de open voorraad of uit de buidel. Na zijn actie neemt de speler die minder dan 10 tegels bezit een nieuwe tegel bij uit de voorraad of uit de buidel. Indien geen tegels meer in de open voorraad liggen, worden er drie nieuwe uit de buidel getrokken. Het spel eindigt meteen op het moment dat een speler zijn laatste tegel op tafel kan plaatsen. Deze speler wint het spel.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15