Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Finca
Hans im GlckFinca

Vertaling beschikbaar.Klik hier om naar eerste indruk te gaan.

Zur Linde Ralf & Sentker Wolfgang
2009
combinatie
tactiek
verzamelen
2
4
vanaf 9 12j
46' tot 2u
D
eenvoudig
20,00 EUR 
Duitsland 
 
Onderscheiding in 2009, Duitsland, Nominiert fr das 'Spiel des Jahres', Deutscher Spiele Preis (nr 4), Nominiert Graf Ludo   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Het speelbord toont het eiland Mallorca. Spelers proberen allerlei vruchten te oogsten en zo gunstig mogelijk af te leveren in de verschillende dorpen van het eiland.

Uitgebreid:

In de linker bovenhoek van het speelbord staat een grote windmolen waarop 12 vruchtvakjes geplaatst worden (2 van elk van de zes soorten). Hierop zetten de spelers hun arbeiders. Bij de start krijgen ze voor elke arbeider n vrucht van het vakje (citroen, vijgen, amandels, sinaasappelen, druiven en olijven). Tijdens het spel verplaatsen de spelers om beurt n van hun arbeiders om extra vruchten te bekomen. Het aantal arbeiders op het vakje waar je arbeider vertrekt bepaalt hoeveel valkjes deze arbeider moet verplaatst worden. En het aantal arbeiders op het vakje waar je arbeider eindigt bepaalt het aantal vruchten dat je van die soort krijgt. Op twee plaatsen op de windmolen kan ook een ezelskar verkregen worden. Maar je kunt niet blijven vruchten of ezelskarren verzamelen! Het eiland Mallorca is onderverdeeld in 10 regios. In elke regio liggen bij de start vier speciale tegels waarvan de bovenste steeds zichtbaar is. Op die tegels staan combinaties van vruchten die de betreffende regio graag aankoopt. Wie een gepaste combinatie vruchten en een ezelskar inlevert, krijgt die tegel als beloning. De punten op die tegel worden dan overwinningspunten. Elke speler beschikt ook over een viertal speciale tegels die hij n keer tijdens het spel kan inzetten om een extra voordel te bekomen. Maar elke tegel die je overhoudt, scoort nog wat extra punten. Zodra een regio leeg wordt (omdat de vier tegels reeds zijn uitgedeeld) volgt een tussenwaardering voor die speler die van een bepaalde soort vrucht de meeste tegels heeft kunnen verzamelen. Op die regio wordt dan een houten Finca (= eigendom) geplaatst. Zodra de laatste Finca op het speelbord komt, eindigt het spel meteen en wordt de waarde van alle verzamelde tegels per speler bepaald om de winnaar te bepalen. Commentaar Heel veel verschillende manier om punten te scoren. Een origineel systeem om je arbeiders vruchten te laten verzamelen. Spelregels die zich heel vlot laten uitleggen. Heel mooi getekend spelmateriaal. Je raadt het al. Finca bekoort en wordt ook door de meer ervaren spelers gesmaakt.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15