Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Tintenklecks
Kallmeyer VerlagTintenklecks

...Vertaling beschikbaar.

Dorra Stefan & Reindl Manfred
2008
educatief
taalspel
deductie
2
4
vanaf 5 8j
16' tot 45'
D
eenvoudig
23,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Dit educatief spel bevordert de lees- en schrijfvaardigheden. Alle spelers maken een woord. De dobbelsteen bepaalt welke letters omgedraaid of verwisseld worden en de eerste medespeler die je woord raadt, scoort.

Uitgebreid:

Elke speler trekt een verdekte gele tegel met een startletter en vormt vervolgens een woord naar keuze (bestaande uit 3 tot 8 letters) door zichtbare blauwe lettertegels bij te nemen en aan te leggen. Vooraf wordt afgesproken welke woorden toegelaten zijn (dingen, landen, meisjesnamen...). Een dobbelsteen bepaalt vervolgens welke tegels bij iedereen moeten omgedraaid worden (eerste letter omkeren, 1 of 2 willekeurige letters in het woord omkeren,alle rode of blauwe letters omkeren of twee naast elkaar gelegen letters verwisselen van plaats). Pas dan wordt het woord aan elk van de andere spelers getoond. De eerste speler draait zijn zetplankje om en toont zijn door elkaar geschud woord aan zijn linkerbuur. Als die het woord niet kan raden, mag diens linkerbuur een poging doen. de medespeler die het woord kan raden, krijgt de gele startletter. Als niemand het woord kan achterhalen, krijgt de speler die het woord gemaakt heeft de startletter. Als het woord twee of meer kleurenvlekken toont (de rugzijde van de letterkaarten tonen blauwe of gele verfklodders) dan is er eventueel nog een tweede raadronde. Zo toont elke speler om beurt zijn verdraaid woord aan zijn medespelers en scoort er telkens iemand een gele tegel. Er worden geen punten gegeven indien het woord verkeerd gespeld werd. Zo gaat het spel verder totdat de 24 startletters verdeeld werden. Wie nu de meeste gele tegels heeft verzameld, wint het spel. Commentaar Dit is het eerste spel dat we ontdekken waarbij de letters in een woord omgedraaid of verwisseld worden, zodat medespelers moeten deduceren welk woord achter die verfklodders verscholen zit. Het spel kan zonder probleem in het Nederlands taalgebied gespeeld worden. De doos bevat wel een set voorbeeldkaarten voor elke beschikbare startletter (in het Duits). Maar die set kaarten heb je eigenlijk niet nodig in het spel. De spelregels zijn duidelijk en je kan het spel meteen opstarten. Kinderen van het tweede leerjaar zijn de ideale doelgroep.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15