Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Kattenbende
HabaKattenbende

Vertaling beschikbaar.

Knizia Reiner
2008
combinatie
verzamelen
geheugen
2
4
kleuters
15'
N-F-D-E
eenvoudig
10,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Probeer zoveel mogelijk trio's van drie gelijke katten of drie willekeurige katten op een zelfde achtergrond te verzamelen. Je kan echter hoogstens drie kaarten tegelijk bezitten.

Uitgebreid:

In dit eenvoudig spel proberen we kattenbenden te creëren. Als beloning worden vissen uitgedeeld. De auteur is er in geslaagd om met een minimum aan spelregels een leuk kinderspel op de markt te brengen. Het kleine doosje bevat 50 kaarten met afbeeldingen van katten. Vijf soorten katten staan op een achtergrond van verschillende kleuren. Op tafel liggen de 50 verdekte kattenkaarten en elke speler draait om beurt een kaartje om. Dit kaartje wordt open voor zich gelegd om zo kattenbenden te vormen. Wie er in slaagt om drie dezelfde katten te verzamelen of drie willekeurige katten op een achtergrond met dezelfde kleur krijgt als beloning een vis. Er zijn uiteraard enkele belangrijke ‘verzamelregels’: je mag nooit meer dan drie kaarten voor je hebben liggen. Als je aan de beurt bent en je hebt reeds drie kaarten voor je liggen (die uiteraard geen passend trio vormen) moet je eerst één van je eigen kaarten open in het midden van de tafel leggen. Pas daarna draai je een nieuwe kaart om. En dit is juist een heel sterke regel van de auteur. Als er in het midden een open kaart ligt mogen de medespelers deze ook nemen in plaats van een verdekte kaart. Als speler moet je hier toch wat uitkijken want voor je het weet kan de volgende speler een scorend trio vormen. Van zodra iemand een kattenbende voor zich heeft liggen mag hij deze voor een vis inruilen. Deze drie kaarten worden uit het spel genomen. Wie de meeste vissen kan verzamelen, wint dit verrassende kinderspel. Dit eenvoudig spelmechanisme zal veel spelers, zowel jong als oud, bekoren.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15