Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Dice Town
MatagotDice TownMaublanc Ludovic & Cathala Bruno
2008
dobbelsteen
gokken
gezellige sfeer
2
5
vanaf 9 à 12j
16' tot 45'
N-F
moeilijker
29,00 EUR 
België 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Een spel voor 2 tot 5 spelers, waarbij de regels van poker met dobbelstenen mooi geïntegreerd worden in een bordspel.

Uitgebreid:

Spelconcept:

Zoveel mogelijk overwinningspunten scoren! Hoe? De spelers kunnen aan de hand van het resultaat van hun pokerdobbelsteen, strijden voor een actie op het bordspel. Het beste resultaat van iemand zijn dobbelstenen wint een bepaalde actie. Zo krijgt de spelers bijvoorbeeld met de meeste 9-ens goudstenen (=overwinningspunten), met de meeste 10-en geld, met boeren een actiekaart, met de meeste koningen de leiderskaart, met de meeste dames: kaarten stelen, met het beste resultaat overwinningspunten, enzovoort. Het is mogelijk dat je met de dobbelstenen meerdere acties wint of juist helemaal niets. Indien een speler niets wint, kan die een beroep doen op het sukkelpotje, de troostprijs! (lees: de troostprijs is soms beter dan de eigenlijke acties waarvoor je initieel ging. Sommige spelers strijden zelf  voor de troostprijs, wat niet altijd lukt! In de troostprijs kan je bijvoorbeeld 2 goudstenen per speler stelen of 2 dollar per speler stelen,…

 

Hoe wordt de uitkomst van je dobbelstenen bepaald?:

Elke speler krijgt een potje met 5 pokerdobbelstenen. Simultaan moeten de spelers de 5 dobbelstenen door elkaar schudden in het potje en in het geheim één of meerdere dobbelstenen naar keuze kiezen. Wanneer iedereen een keuze heeft gemaakt, wordt het resultaat van de dobbelstenen getoond. Wie 1 dobbelsteen toont, mag de volgende ronde terug 1 of meerdere dobbelstenen in het geheim schudden tot die speler er 5 heeft. Van zodra iemand meer dan 1 dobbelsteen kiest in een beurt, moet die per extra dobbelsteen 1 dollar betalen en mag die in zijn volgende beurt nog maar 1x rollen met de dobbelstenen die de speler niet heeft gekozen. Van zodra iedereen 5 dobbelstenen heeft, wordt er gekeken wie welke actie wint volgens de regels van dobbelpoker. (d.i. twee dezelfde dobbelstenen verliest van 3 dezelfde dobbelstenen,…) Bij eenzelfde uitkomst  geldt niet de 5e dobbelsteen, maar beslist de leider (is een leuke toevoeging!)

 

Beoordeling:

Dice town werd gespeeld met 5 spelers en is een leuk, snel (40- 50 minuten spelduur door het simultaan rollen van dobbelstenen), en erg interactief (resultaat dobbelstenen en leidersrol)! Elke actie op het bord is interessant voor de overwinning, ook de troostprijs en dat maakt het spel gebalanceerd! De leider is een belangrijk onderdeel van het spel, want hij kan beslissen of een spelers met hetzelfde resultaat net wel of niet aan de haal gaan met een troostprijs. Dit zorgt voor erg spannende momenten!

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15