Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Rafle de Chaussettes: Jeu de Cartes (Sokken zoeken: Kaartspel)
HabaRafle de Chaussettes: Jeu de Cartes (Sokken zoeken: Kaartspel)

Vertaling beschikbaar.

Schacht Michael
2009
combinatie
vaardigheid
verzamelen
2
6
kleuters
15'
N-F-D-E
eenvoudig
7,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Zoek zo vlug mogelijk veel sokken die bij elkaar passen of zoek op basis van een opdrachtkaart naar die sokken die met de opdracht overeenkomen.

Uitgebreid:

Na het basisspel “Sokken zoeken” verschijnt nu de kaartspelvariante. Het principe blijft dezelfde: tussen de 48 sokken de bij elkaar horende sokken zoeken. De afbeeldingen tonen (uiteraard) sokken maar met één vast kenmerk: kleur. De hiel, de rand en de kleur van de gestreepte opvulling van de sok zijn telkens op een verschillende wijze gecombineerd. Waar bij het basisspel van ‘Sokken zoeken’ het er enkel op aan komt om gelijke sokken bijeen te zoeken, heeft de auteur hier een leuke variant bijgevoegd. Acht ‘monsterkaarten’ tonen telkens twee kenmerken. Alle sokkenkaarten liggen open door elkaar op tafel rond een houten pion van het Sokkenmonster. De spelers zoeken nu gelijktijdig naar een paar sokken dat overeenkomt met de opgegeven kenmerken van het sokkenmonster. Voorbeeld: het sokkenmonster toont een blauwe hiel en een gele rand. De spelers zoeken nu naar een paar sokken dat met één van beide kenmerken overeenkomt. Wie als eerste het juiste paar sokken vindt, krijgt de monsterkaart. Het spel voorziet enkel een reactiespel maar wij stellen voor om de sokkenkaarten te verdelen aan de spelers en dan een monsterkaart open te leggen. Daarna kijken de spelers of ze kaarten kunnen uitspelen rekening houdend met de getoonde kenmerken. Dit is een variant die vaak gehanteerd wordt om ALLE spelers aan het denken te zetten. Dit reactiespel zal zeker veel kleuters bekoren. Dit is een spel waar zelfs volwassenen het lastig zouden hebben om te winnen van hun ukkie. Bij vaardigheidsspellen geldt steeds dezelfde opmerking: kleuters van verschillend niveau zet je best niet bij elkaar. Het is niet zo leuk om geen sokken te vinden terwijl een wat oudere (vaardigere) kleuter ze bijna allemaal kan verzamelen.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15