Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Cache Tomate
GigamicCache Tomate

Vertaling beschikbaar.

Knizia Reiner
2007
combinatie
vaardigheid
geheugen
2
8
vanaf 5 8j
16' tot 45'
F
moeilijker
10,00 EUR 
Frankrijk 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

In dit dynamische en verbale geheugenspel proberen de spelers om het vlugst het juiste 'object' te noemen. Dit is steeds het laatst gepasseerde 'object' van de categorie waarin het nieuwe 'object' thuis hoort.

Uitgebreid:

Deze themamemory speelt zich af op de boerderij waar Boer Rutger en boerin Caroline de controle over de situatie kwijt zijn. Soms lopen de dieren in huis of verwart Rutger druiven met wortelen. Op een eind lijkt alles wel tomaat. Het doel van het spel is om alle spullen terug op zn plaats te krijgen. 7 themakaarten met 7 verschillende achtergrondkleuren worden open op tafel gelegd. Daarnaast bevat de doos nog eens 49 boerderijkaarten met telkens 7 illustraties die bij die 7 themakaarten passen. Deze 49 kaarten worden goed geschud en onder elke themakaart komt er eentje open te liggen. Iedereen krijgt even de tijd om die kaarten te bekijken en dan worden ze allemaal verdekt gedraaid. Nu begint het spel. De startspeler draait de bovenste kaart van de verdekte voorraadstapel om zodat iedereen deze goed kan bekijken. Alle spelers proberen nu zo vlug mogelijk te roepen wat er op de verdekt liggende boerderijkaart staat die onder de betreffende themakaart van de zonet omgedraaide kaart staat. Kan je nog volgen? Een voorbeeld. Themakaart geel gaat b.v. over fruit. Bij de start van het spel ligt er onder deze themakaart een "appel". Iedereen kreeg bij de start van het spel de gelegenheid om elke boerderijkaart onder elk van de 7 themakaarten te memoriseren. De speler aan beurt draait nu een gele kaart om met " druiven". Wie nu als eerste herinnert dat op tafel onder thema geel een "appel" ligt, roept "appel". Als beloning krijgt deze speler de gele kaart "appel" die hem 1p oplevert. De druivenkaart wordt nu verdekt onder de gele themakaart "fruit" gelegd. En zo gaat het spel verder. De moeilijkheid bij dit geheugenspel is dat de te onthouden kaarten (die steeds verdekt onder de betreffende themakaarten liggen), steeds veranderen van soort. Dit spel is alweer een ongeziene variant op de klassieke memory, het schittert in zijn eenvoud en jonge spelers zullen erdoor ongetwijfeld hun woordenschat uitbreiden. Hopelijk zullen we dit spel nog eens zien opduiken met een ander thema. De titel komt vreemd over. De oorspronkelijke Duitstalige versie was immers "Alles Tomate!". De rugzijde van alle kaarten tonen in deze versie ook kleine tomaten. En daar gaat het in dit spel om. Op de duur begint iedereen overal tomaten te zien en dat maakt het spel zo leuk. Deze titel "Kiekeboe" staat volgens ons te ver af van het spelconcept.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15