Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Zandkastelen
ZonnespelZandkastelen

Vertaling beschikbaar.

Deacove Jim
2008
co÷peratief
dobbelsteen
verzamelen
1
8
vanaf 5 Ó 8j
15'
N-F-D-E
eenvoudig
17,00 EUR 
Nederland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Dit is een co÷peratief spel waarin tot 8 spelers samen proberen om drie verschillende zandkastelen op het strand te bouwen. Ze winnen het spel enkel als ze daarin slagen voordat de drie golven het strand bereiken.

Uitgebreid:

Het lange smalle speelbord toont een stukje strand. Rechts ligt al het spelmateriaal (zandhoopjes, schopjes en emmertjes) en uiterst links liggen drie golven klaar om in 6-8 vakjes het strand te overspoelen. De spelers moeten samen proberen om drie zandkastelen, bestaande uit 3-4-5 zandtorens op het strand te bouwen vooraleer de golven dit werk vernietigen. Een dobbelsteen bepaalt wat er gebeurt. Bij een 1-2-3 ontvangt de speler aan beurt een kartonnen zandhoopje, schopje of emmertje. Als deze drie items samen ingeleverd worden, kan de speler een zandtorentje bouwen of een zandmuur plaatsen tussen het zandkasteel in opbouw en de zee. Hierbij mogen medespelers helpen door b.v. 1 of 2 ontbrekende items door te geven aan de speler aan beurt. Het gaat er immers niet om wie wat bouwt, als er maar gebouwd wordt! Bij dobbelsteenworp 4-5-6 bepalen de spelers in onderling overleg welke van de drie golven ÚÚn vakje naar rechts (richting strand) schuift. Bereikt een golf een zandmuurtje, dan verliest deze zijn kracht en verdwijnt. Maar ook het zandmuurtje verdwijnt uit het spel. De golf wordt terug uiterst links geplaatst en kan weer richting strand rollen. Er zijn echter maar 6 zandmuurtjes beschikbaar zodat de spelers goed moeten overleggen wanneer en waar het volgend muurtje een zandkasteel moet beschermen. Kunnen de spelers de drie zandkastelen (met 12 zandtorens) afwerken, dan winnen ze samen het spel. Maar kan een golf een kasteelvakje bereiken, dan verliezen de spelers samen. Je kan eventueel nog afspreken om te proberen alsnog 1 of 2 kastelen af te werken (maar eigenlijk is dit een beetje nep...). Deze vrij nieuwe firma slaagt met dit spel in zijn opzet: het ontwikkelen van prima educatieve co÷peratieve spellen voor oudere kleuters. Het originele spelconcept werd rond 1991 in Canada bedacht, maar Zonnespel heeft het risico genomen om een Europese versie te produceren. De doorlopende tekst in het spelregelboekje zal wellicht geen onderscheiding wat lay-out ontvangen, maar de oorspronkelijke Engelse tekst is prima vertaald en vrij duidelijk in structuur. Het thema sluit goed aan bij het spelverloop en de oudere kleuters spelen dit spel heel graag. Prima werk.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15