Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Jakkiebak! Het Kaartspel
999 GamesJakkiebak! Het Kaartspel

Vertaling beschikbaar.

Nestel Frank
2007
geheugen
gezellige sfeer
kaart
2
6
vanaf 5 à 8j
16' tot 45'
N
eenvoudig
10,00 EUR 
Nederland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Elke speler probeert als eerste al zijn dieren te vinden en ze zo uit te spelen. In dit concentratie- en geheugenspel bestaat echter voortdurend het gevaar een 'kakje' om te draaien... en dit met alle gevolgen van dien!

Uitgebreid:

In de kippenren is de hel terug losgebarsten. Na het schitterende spel "Jakkiebak Kippenkak", kunnen kinderen weer volop oefenen met deze kaartspelvariant. Op tafel worden 15 verschillende dierkaarten en vier speciale kaarten verdekt in een grote kring gelegd. Daarna worden onder de medespelers 45 dierkaarten verdeeld (van elk dier komen er 3 in deze set voor). Het spelverloop lijkt heel sterk op het basisspel, waarbij elke speler nu een kaart van zijn eigen voorraad omdraait en vervolgens op zoek gaat naar de passende dierenkaart in de kippenren op tafel. Wie de juiste kaart omdraait, mag zijn eigen uitgespeelde kaart wegleggen en nog eens spelen. Problemen duiken pas op als de "kippenkak" in het spel opduikt. Wie namelijk de speciale kaart met het "dampende hoopje" omdraait (waarvan er twee in de kippenren voorkomen), moet vervolgens het kaartje met de "schep" omdraaien, zoniet krijgt als straf twee kaarten van medespelers naar keuze. Draait hij bij zijn zoektocht naar dat schopje ook nog eens het tweede "hoopje stront" om, moet hij als straf zelfs vier kaarten bij zijn medespelers halen. In beide gevallen mag hij, als troost, de openliggende kaarten op tafel eens door elkaar mengen. Zodra een speler zijn beurt beëindigt, worden alle openliggende kaarten weer verdekt gedraaid. Wie als eerste al zijn eigen dierkaarten kan uitspelen, wint dit spel. Jakkiebak Het Kaartspel is een snel en ongecompliceerd kaart- en geheugenspel voor het hele gezin. Ook volwassenen beleven veel plezier aan dit spel. De bijzondere lay-out van Doris Matthäus maakt het kaartspel heel amusant om mee te spelen. Bovendien is alles verpakt in een kleine, stevige doos waardoor dit spel overal kan meegesleurd worden. Een uitvoerige handleiding, een spannend spelverloop en prachtig geïllustreerde kaarten zijn positieve argumenten die ruim opwegen tegen de hoge kansfactor dat iemand b.v. gelijke kaarten in zijn hand geeft en een ander allemaal verschillende. Dit spel verscheen reeds eerder in Duitsland (2001) onder de naam "Au Backe!".

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15