Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Rummikub XXL
GoliathRummikub XXL

Vertaling beschikbaar.

Hertzano Ephraim
2008
combinatie
speel op een rij
tactiek
2
4
vanaf 5 à 8j
16' tot 45'
N-F-D
eenvoudig
40,00 EUR 
Nederland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Met cijferstenen worden reeksen gelegd met eenzelfde getalwaarde en verschillend van kleur, of een opeenvolgende getalwaarde in dezelfde kleur. Nu met extra grote speelplanken en extra grote speelstenen.

Uitgebreid:

‘Rummikub’ is en blijft de grote nummer één binnen de getalspellen. Wie dit spel nog steeds niet kent, moet daar dringend iets aan veranderen... Iedere speler vertrekt met 14 van de 106 stenen (8 reeksen van 1 t.e.m. 13 - in vier verschillende kleuren - en twee jokerstenen) op zijn plankje. Wie wat geluk heeft, kan bij zijn eerste beurt al openen door het uitleggen van de minimumwaarde van 30 punten. Dit moet steeds gebeuren door het groeperen van minstens drie stenen tot geldige combinaties. Ofwel leg je (minstens) drie stenen met opeenvolgende getalwaarden van dezelfde kleur samen, ofwel leg je gelijke getalwaarden samen in een groepje. In dit laatste geval mag elke kleur maar één keer vertegenwoordigd zijn. Lukt dit, dan mag je bij elke beurt proberen om andere stenen aan te leggen. Daarbij mag je reeksen verlengen, opdelen en/of hersamenstellen. Wie een goed overzicht kan behouden van alles wat reeds op tafel ligt, heeft zeker een voetje voor. Als je niets kunt of wilt aanleggen, dan vul je de eigen voorraad aan met één extra steen. Scoren doe je alleen op het eind. Wie als eerste al zijn stenen kon uitspelen, krijgt evenveel punten als de waarden van alle nog niet gespeelde stenen van de medespelers. Elk van die spelers verliest dan evenveel punten als de som van zijn nog overblijvende getalwaarden. Bij dit alles kunnen beide jokerstenen af en toe voor wat hulp zorgen. Ze nemen bij het uitspelen steeds die getalwaarden aan waarvoor ze werden ingezet. Kun je een van die jokers later vervangen door de juiste steen, dan moet je die onmiddellijk op een andere plaats terug inzetten. Pas wel op met het ‘slepen’ van een joker... heb je die nog steeds op je plankje staan op het eind van een spel, dan verlies je 25 punten extra... De winnaar zal die evenwel in dank aanvaarden. ‘Rummikub’ is een ideaal spel om op een rustige namiddag of avond te spelen. Omdat je niet de gehele tijd geconcentreerd moet zijn, zal dit spel een ruim publiek aanspreken. Zo weten we dat heel wat senioren dit spel graag bij de koffie op tafel leggen. Zeker nu de cijfers veel groter zijn dan in de klassieke versies van het spel.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15