Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Pit (2008)
Repos ProductionPit (2008)

Vertaling beschikbaar.Klik hier om naar eerste indruk te gaan.

Cayce Edgar
2008
kaart
gezellige sfeer
verzamelen
3
8
vanaf 5 8j
16' tot 45'
N-F
heel simpel
20,00 EUR 
Belgi 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Verzamel zo vlug mogelijk 9 identieke kaarten door tegelijk 1-4 gelijke kaarten om te ruilen met medespelers. Dit gebeurt simultaan en kris kras door elkaar. Elke set kaarten heeft een waarde. Je speelt tot 200p.

Uitgebreid:

Pit is een zoveelste heruitgave van een Amerikaanse klassieker die rond 1905 voor het eerst verscheen. Het is een soort kwartet waarbij niet 4 maar 9 kaarten van dezelfde soort moeten verzameld worden. Deze doos bevat 8 reeksen van 9 koeien of stieren met waarde 50 tot 100 punten. Er worden evenveel reeksen gebruikt als aantal deelnemende spelers. Bij minder spelers worden de laagste reeksen in de doos gelaten. Alle kaarten worden gemengd en elke speler krijgt 9 kaarten in de hand. De spelers ruilen nu steeds 1 tot 4 gelijke kaarten met elkaar. Dit gebeurt tegelijk en lekker door elkaar. Wie b.v. 2 kaarten wil omruilen, roept "2". Indien ook een andere speler "2" roept, dan ruilen deze beide spelers verdekt hun kaarten. Dit gaat zo verder totdat iemand een volledige hand van 9 gelijke kaarten bezit. Deze speler beindigt de ronde door op de bel te slaan. Hij krijgt evenveel punten als de waarde van zijn verzamelde beesten. Alle kaarten worden gemengd en een volgende ronde start. Het spel eindigt zodra iemand na een ronde 210p of meer bezit. Het spel stopt eventueel ook na 8 ronden waarbij de speler met de hoogste score wint. Vanaf de tweede ronde mag de winnaar van de vorige ronde bepalen hoe er geboden wordt. Dat kan b.v. in het Spaans of Engels; je kan afspreken dat 1 een paard is en 2 een koe...; of je kan vertellen dat 1=4 en 2=3...; of je kan spelers verplichten evenveel keer op het hoofd te slaan als het aantal kaarten dat ze willen omruilen; enzovoort. Maak het echter niet te gek of bepaalde spelers haken af. De kaarten zijn mooi ontworpen maar helaas wordt de waarde niet in beide bovenhoeken gedrukt waardoor spelers die kaarten andersom in hun hand pakken wat benadeeld zijn. De bel is leuk maar werkt niet echt goed. Je speelt het spel best met 5 spelers of meer. Met drie of vier loopt het niet zo vlot. Pit is een vlot, amusant, kort en pittig ruilspel dat als aperitief of als dessertje op een spelavond kan "genuttigd" worden.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15