Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Kasteelridders - Samen staan we sterk!
HabaKasteelridders - Samen staan we sterk!

Vertaling beschikbaar.

Tiggemann Christian
2007
coöperatief
vaardigheid
constructie
2
4
vanaf 5 à 8j
15'
N-F-D-E
eenvoudig
28,00 EUR 
Duitsland 
 
Onderscheiding in 2007, Duitsland, Nominiert für das 'Kinderspiel des Jahres'   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

2 tot 4 kinderen bouwen samen drie torens. Ze manipuleren daarbij elk een deel van de elastische 'bouwhulp'. Elke toren moet echter tijdig klaar zijn want lukt dit niet dan is de koning erg ongelukkig...

Uitgebreid:

Stel je voor. De Koning komt op bezoek! We moeten ons kasteel dringend versieren en opsmukken. We besluiten drie verschillende torens voor hem te maken. Met de nadruk op "we". Zes gekleurde houten blokken en 24 opdrachtkaarten om met die blokken een steeds verschillende toren te maken, liggen klaar. Iemand draait een opdrachtkaart om, draait de zandloper en we proberen binnen die tijd die torens te bouwen. Klinkt eenvoudig? Wacht maar. Het systeem om die toren te bouwen is zeer origineel: een grote elastieken ring (doet een beetje denken aan die haarrekkertjes die ik steeds van mijn zus afpakte) is voorzien van vier elastische touwtjes. Elk van de vier spelers neemt het uiteinde van zo'n touwtje in de hand en samen proberen ze de onderste blok te pakken, te verplaatsen naar het speelveld en daar rustig te deponeren. Daarna volgen de andere blokken volgens de aanwijzingen van de opdrachtkaart. Slaagt de groep daar binnen de zandlopertijd in, dan mogen ze juichen omdat één van de drie torens klaar staat. Lukt dit niet, dan schuift de Koning één veld richting kasteel. Als die Koning op de ophaalbrug staat en we zijn er samen niet in geslaagd om drie torens te bouwen, dan verliezen we het spel (schande, schande, schande...). Lukt dit wel dan mogen we terecht fier zijn op onszelf omdat we de Koning waardig kunnen ontvangen. Iedereen die dit spelmateriaal ziet, wil meteen eens proberen. Je moet echt goed samenwerken, rustig blijven en vooral niet beginnen beven. De meeste teams slagen er niet in om hun eerste toren binnen de tijd te bouwen. Meestal moesten een paar blokken van de grond opgeraapt worden... Kasteelridders is een heel knap echt coöperatief vaardigheidsspel dat jong én oud bekoort!

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15