Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Rumis
MurmelRumis

Vertaling beschikbaar.Klik hier om naar eerste indruk te gaan.

Kögl Stefan
2002
constructie
tactiek
2
4
vanaf 9 ŕ 12j
16' tot 45'
F-D-E
eenvoudig
40,00 EUR 
Duitsland 
 
Onderscheiding in 2003, Duitsland & USA, Auswahlliste Spiel des Jahres, Mensa Select, Teachers’s Choice Award (Learning Magazine)   
  
Recensie:
Rumis is een tactisch bouwspel waarbij de spelers de rol aannemen van Inca’s die gebouwen willen oprichten. Elke speler probeert er voor te zorgen dat zijn kleur zoveel als mogelijk van bovenuit zichtbaar is. Deze editie 2002 bevat dubbel speelborden (8 bodems i.p.v. 4) dan de vorige. Elke speler beschikt nog steeds over 11 verschillende 3D-puzzelstukken opgebouwd uit aan elkaar gelijmde kubussen. Eén van de acht beschikbare grondplaten wordt uitgekozen. Om beurt plaatsen de spelers een steen. De startspeler plaatst een steen binnen het bouwplan. De andere spelers plaatsen hun eerste steen tegen de vorig geplaatste steen en op het grondplan. Alle volgende stenen moeten geplaatst worden zodat zij telkens met minstens één zijde een andere steen raken van de eigen kleur. Bovendien mag geen enkel deel van gelijk welke steen de limieten van het gebouw (hoogte en grootte van het bouwplan) overschrijden. Elke geplaatste steen moet steunen op het grondvlak of op een andere steen (er mogen dus geen zwevende delen ontstaan). Als er op een bepaald moment een speler geen steen kan plaatsen mag hij daarna geen verdere stenen meer plaatsen tijdens spel. Het spel eindigt als er geen enkele speler nog stenen kan plaatsen. De winnende punten worden geteld door het bouwplan van bovenaf te bekijken en iedere kubuszijde van een zichtbare kleur is een punt voor die speler. Van deze punten wordt het aantal overblijvende stenen afgetrokken. Degene die de meeste punten verzameld heeft, wint de partij. Commentaar: De spelregels zijn dus uiterst eenvoudig en heel intuďtief. Maar een partij vraagt meer inzicht en tactiek dan je op het eerste zicht zou vermoeden. De auteur heeft sinds de eerste editie heel veel tips en suggesties verwerkt in nieuwe scenario’s. De speelstenen zijn iets kleiner waardoor de kostprijs wat gedaald is. Rumis vraagt heel wat vaardigheden van spelers. Zo moet je heel goed plannen welke blokken je wanneer en waar gaat plaatsen. Je moet voortdurend rekening houden met de limieten van het gekozen speelbord (maximale hoogte en grondvlak). Ruimtelijk inzicht is heel belangrijk. Je moet je voortdurend afvragen wat het resultaat zal zijn van het plaatsen van een 3D-puzzelstuk. Een goede fijnmotoriek is meegenomen. Wie niet zo handig is zal het bouwsel net iets te veel storen. Doordat je geen steen meer kan plaatsen als je medespelers alle stenen van jouw kleur verstopt hebben, moet je bijzonder goed oppassen niet uit het spel te verdwijnen. Dit elimineren is heel interessant. Soms moet je er wel tegen kunnen dat twee of meer spelers samenwerken tegen jou. Met jonge spelers kan je starten met de eenvoudigere scenario’s. Geleidelijk aan kan je de moeilijkheidsgraad verhogen. De spelregels zijn uiterst eenvoudig zodat het spel (ook in klassituaties) heel vlug kan opgestart worden. Het spel heeft een grote herspeelbaarheidsfactor en mag binnen zijn genre als een topper gekwalificeerd worden.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15