Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Katoiz
Opstelten SpeelgoedKatoiz

Vertaling beschikbaar.

Opstelten Sabine
2004
speel op een rij
tactiek
educatief
1
4
vanaf 5 à 8j
15'
N-D-E
moeilijker
30,00 EUR 
Nederland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

In Katoiz worden 3 verschillende spellen voorgesteld waarin tegels verzameld moeten worden en waarbij telkens heel intensief gebruik wordt gemaakt van de verschillende eigenschappen op deze tegels.

Uitgebreid:

Dit vreemd ogend spel bekoort door zijn eenvoud. De titel verwijst naar een fantasierijke titel uit het Oosten met een knipoog naar de ‘strijd der geestelijke vermogens’. Katoiz is een spel van kleuren en vormen waarmee stapels met overeenkomstige kenmerken gemaakt moeten worden. Het spel biedt een drietal speltypes (opklimmend) telkens onderverdeeld in een aantal niveaus. Dit verklaart het succes bij groot én klein. De leukste variant is “Stapeltje vier” (speltype 3 - niveau 1). De spelers proberen een thuisstapel te bouwen van vier hoog door tegels vanuit het speelveld naar hun eigen thuisstapel te verplaatsen. Er wordt gezamenlijk aan een rooster (speelveld) gebouwd van 6x6 tegels. Elke speler krijgt één overgebleven tegel en legt die aan een zijde van de dichtstbijzijnde hoektegel. Dit is de eerste steen van je stapel. De eerste speler gooit de twee dobbelstenen: enerzijds wordt het kleur bepaald, anderzijds vorm of grootte. Het is de bedoeling dat je de overeenkomstige eigenschappen combineert en zo een tegel kiest uit het rooster. De speler probeert nu de uitgekozen tegel naar de thuisstapel te brengen. Daarvoor moeten een aantal loopregels in acht genomen worden: vooruit, achteruit of zijwaarts lopen als je minimum één overeenkomst hebt met de tegel waarop je terecht komt. Diagonaal kan ook, als er minimum twee overeenkomsten zijn. Zo ontstaan er in het rooster ‘openingen’ die steeds weer opgevuld kunnen worden. De strategie in dit spel bestaat erin om de stelling van je tegenstander te verzwakken en je eigen thuisstapel aan te dikken. Dit spel speelt heel vlot en laat alle spelers nadenken over de verschillen en gelijkenissen van de tegels. Elke partij is steeds anders doordat de beginsituatie steeds verschillend is. Samen met de andere spelvarianten behoort deze speldoos tot één van de betere spellen op basis van eigenschappen. Ook als familiespel mag dit spel een plaats opeisen. Binnen dit genre van plan- en denkspellen behoort Katoiz zeker tot de top tien.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15