Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

The Sudoku Family
Orda Industries Ltd.The Sudoku Family

Vertaling beschikbaar.

onbekend
2006
puzzel
deductie
educatief
1
4
vanaf 5 à 8j
16' tot 45'
N-F
heel simpel
8,00 EUR 
België 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Sudoku-variant met 22 opdrachten op speelbordjes van 4x4 of 6x6 vakjes. In deze uitvoering wordt met familieleden (mama, papa, zoon en dochter) en huisdieren (kat en hond) i.p.v. cijfers gespeeld.

Uitgebreid:

Je verwacht niet meteen om in het Kruidvat een Sudoku-spel voor kleuters te vinden dat bovendien als een aanrader mag beschouwd worden. De doos bevat materiaal om Sudoku-puzzels op twee juniorniveau’s te spelen: een raster van 4 op 4 en eentje van 6 op 6. De cijfers zijn hier vervangen door illustraties van de leden van een gezin: vader, moeder, broer en zusje (aangevuld met de kat en de hond). 22 verschillende opdrachtkaarten liggen ter beschikking. De basisprincipes van Sudoku blijven hier gelden: zorg dat in elke rij, in elke kolom en in elke box slechts één lid van het gezin ligt. Je kan je kleuters het spel alleen laten spelen. Dan proberen ze de gekozen puzzel (in stijgende moeilijkheidsgraad) op te lossen. Of je kan een wedstrijd spelen met 2-4 spelers waarbij elk om beurt een verdekt liggen plaatje neemt en probeert te plaatsen. Wie het laatste kaartje in een kolom, rij of box plaatst, krijgt een fiche als beloning. Soms kan je door het plaatsen van één plaatje meerdere fiches ontvangen. Wie vaststelt dat het genomen plaatje helemaal niet kan geplaatst worden, legt dit plaatje terug onderaan de stapel en mag een reeds op het speelbord liggend plaatje met dezelfde afbeelding verplaatsen naar een ander vrij vak in de puzzel (waarbij de puzzelvoorschriften moeten gerespecteerd worden). Kan de speler hierdoor een rij, kolom of box vullen dan krijgt hij vanzelfsprekend een fiche als beloning. Wie de meeste fiches kon verzamelen, wint de wedstrijd. Het materiaal is misschien niet van topkwaliteit, maar is stevig genoeg om zelfs intensief in een kleuterklas gebruikt te worden. De spelregels zijn voortreffelijk geschreven. Ze beschrijven heel mooi hoe de puzzel opgelost moet worden en geven schitterende tips om dat te doen. De variante om met meerdere spelers te spelen, bekoort. Het vervangen van cijfers door afbeeldingen van gezinsleden is geslaagd. Kleuters puzzelen hier echt met papa, mama, broertje en zusje. Dat deze personages in de spelregels een eerder Amerikaanse naam hebben, vormt niet echt een probleem. De moeilijkheidsgraad van de puzzels is goed aangepast aan kleuters vanaf 4 à 5 jaar. Voor de prijs van 5 EUR, moet je niet twijfelen.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15