Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Wereldstoelenspel
Centrum Informatieve SpelenWereldstoelenspel

...

onbekend
...
educatief

20
100
vanaf 13 à 15j
16' tot 45'
N
...
8,00 EUR 
België 
... 
  
Recensie:
Dit is waarschijnlijk één van de beste spellen voor grote groepen om de oneerlijke verhouding tussen aantal bewoners per continent en het gemiddeld inkomen per bewoner voor te stellen.

Elke deelnemer neemt een stoel mee naar de speelplaats. Deze stoel stelt het gemiddeld inkomen per wereldburger voor. Rondom de speelplaats hangen grote affiches met de namen van de volgende continenten: Noord-Amerika, Europa & Rusland, Afrika, Latijns-Amerika en Azië en Australië.

De groep deelnemende jongeren stelt de totale wereldbevolking voor. De begeleider laat de groep zelf beslissen hoeveel mensen per continent wonen. De jongeren schuiven bij de diverse affiches aan. Zodra de begeleider aanvoelt dat de groep denkt een correcte verdeelsleutel gevonden te hebben, corrigeert hij dit eventueel aan de hand van een tabel. Een discussie volgt.

Vervolgens vraagt te begeleider om de stoelen (inkomen) te verdelen over de continenten. Normaal gezien heeft elke jongere recht op één stoel. Iedereen voelt aan dat dit in werkelijkheid niet zo is. Na enige discussie beslist de groep om een aantal stoelen per continent te plaatsen. Vervolgens corrigeert de begeleider dit weer aan de hand van een tabel.

Ik herinner me nog steeds heel goed hoe drie leerlingen (die Noord-Amerika bevolkten) "recht" hadden op 17 stoelen! Er zijn weinig informatieve spellen die zo aan de ribben kleven als dit spel. Ideaal voor elke leerkracht of begeleider van jongeren.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15