Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Time's Up!
Repos ProductionTimeSarrett Peter
2005
quiz
vaardigheid
gezellige sfeer
4
12
vanaf 13 à 15j
46' tot 2u
F
eenvoudig
40,00 EUR 
België 
 
Onderscheiding in 2006, Frankrijk en USA, As d'Or de Cannes, Mensa Select   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Bij deze quiz moet naar een zelfde set bekende personen gezocht worden in drie opeenvolgende ronden door uitvoerige beschrijvingen, omschrijvingen in één woord en door uitbeelden.

Uitgebreid:

De doos komt misschien wat koel over. Maar deze quiz bevat enkele originele spelmechanismen wat meteen verrechtvaardigt waarom dit Belgisch product in Frankrijk een onderscheiding behaalde. 836 bekende personen uit binnen- en buitenland moeten geraden worden. De spelers verdelen zich in teams en zitten door elkaar aan tafel. Deze zitopstelling is vrij uniek voor teamspellen. 50 à 70 kaarten worden uit de doos gehaald en verdeeld over de deelnemende spelers. Iedereen bekijkt zijn kaarten en mag er twee terug in de doos leggen. Hierdoor krijgt iedereen het gevoel dat de resterende kaarten voor deze spelersgroep bekend zijn. Het spel gaat over drie ronden waarin telkens de vertellers van elk team zoveel mogelijk kaarten moet doen raden binnen een bepaalde tijd. Tijdens de eerste ronde mag de te raden persoon uitvoerig beschreven worden. De medespelers mogen zoveel pogingen doen als nodig is om de kaart te raden. De verteller mag helaas niet passen. Dit verhoogt de druk op deze speler om zijn uiterste best te doen. Als van elk team afwisselend iedereen eens verteller geweest is en de pak kaarten geraden werd, eindigt de eerste ronde. De gebruikte kaarten worden opnieuw klaargelegd voor de tweede ronde. Nu mag de verteller van dienst slechts één woord gebruiken om de persoon te laten raden. Niet makkelijk. Zijn teamgenoten mogen ook maar één poging doen om de kaart te raden. Bij een fout gaat de kaart onderaan de stapel en komt een verteller van het volgende team aan de beurt. Tijdens de derde ronde mag er niets meer gezegd worden. Nu moeten de personaliteiten geraden worden door ze uit te beelden. Het team dat na deze drie ronden de meeste kaarten kon raden, wint het spel. De titel wordt heel graag uitgesproken door spelers van andere teams die nauwgezet de tijd in de gaten houden. Deze quiz bekoort echt. Drie ronden na elkaar met dezelfde set kaarten lijkt misschien makkelijk. Maar je moet zo'n partij eens meemaken om te ervaren hoe verschillend iedereen bekende personen omschrijft of uitbeeldt. Deze Brusselse firma brengt met dit partyspel meteen een prima product op de markt. We kijken uit naar een Vlaamse editie.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15