Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Pente
ClipperPente

Vertaling beschikbaar.

Gabrel Gary
1973
strategie
tactiek
speel op een rij
2
2
vanaf 5 à 8j
15'
N
heel simpel
20,00 EUR 
tweedehands 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Spelbord:verticale en horizontale lijnen, elke speler: een set stenen. Spelers leggen een steen op een vrij punt. Probeer als eerste 5 stenen op een rij te leggen of 5 keer twee stenen van je tegenstander te slaan.

Uitgebreid:

Geniaal! Neem een speelbord met verticale en horizontale lijnen, geef elke speler een set (mooie glazen) stenen, leg in twee minuten de spelregels uit en je kunt beginnen. Om de beurt leggen de spelers een steen op een vrij kruispunt. Winnaar is de speler die het eerst 5 stenen op een rij heeft of 5 keer twee stenen van zijn tegenstander kan slaan. Je slaat twee stenen door ze met je eigen stenen in te sluiten. Dit kan zowel horizontaal, verticaal als diagonaal. ‘Pente’ mag gewoon niet ontbreken in je spellenkast. Jammer genoeg vind je het spel (voorlopig?) niet meer in de winkel. In feite is Pente een zoveelste variant op spellen die reeds eeuwen geleden gespeeld werden in het verre Oosten. Het stamt af van Go, Ninuki-Renju en Go-Moku. In 1885 verscheen het in Europa onder de naam Gobang. In 1977 heeft Gary Gabrel de licentie overgekocht om het via zijn eigen bedrijf te produceren. In 1984 kwam het tenslotte bij Parker. ‘Pente’ leent zich uiterst goed om de wereld van de abstracte denkspellen binnen te stappen. Het heeft een enorme diepgang, een partijtje duurt niet lang en je bent steeds geneigd om revanche te nemen...

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15