Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Circus Blocks
SmartCircus Blocks

Dit spel heeft een educatieve meerwaarde.Vertaling beschikbaar.

Peeters Raf
2002
educatief
puzzel
vaardigheid
1
1
kleuters
15'
N-F-D-E
oplopend
18,00 EUR 
België 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Met 3 verschillende bouwblokken en 3 clowns kan elk van de 24 driedimensionale bouwpuzzels opgelost worden. Ruimtelijk inzicht en logisch denken zijn daarbij onontbeerlijk.

Uitgebreid:

Dit doosje heeft ons verrast... ook al betreft het hier een soort solitaire puzzel. Het spelmateriaal is groot en (heel) degelijk. Bovendien is het voor de doelgroep heel aantrekkelijk ontworpen. Drie grote houten blokken van verschillende grootte en evenveel bijpassende clowns (klein, middelmatig en groot), daarmee wordt in 24 opdrachten gespeeld. De bedoeling van elke puzzel is steeds dezelfde: plaats de grote gekleurde blokken zoals afgebeeld en zorg er daarna voor dat de drie clowns zich daarin kunnen verbergen. De opgave geeft daarbij alleen aan waar de drie identieke hoofdjes uitsteken. Voor kinderen is het aanwezige thema – verstoppertje spelen – heel erg aantrekkelijk want daar zijn ze natuurlijk ook zelf altijd voor te vinden. De eerste opgaven zijn eenvoudig. Zelfs kleuters van het 3 jaar maken kans om ze zelfstandig op te lossen. Vanaf oefening 5 wordt dit echter al wat moeilijker. Natuurlijk zal het oplossen in het begin vooral doos ‘try and error’ of gissen en missen gebeuren. Toch valt op dat al vrij snel logisch nagedacht wordt. De spelertjes hebben vrij snel door dat je ‘door eerst even goed te kijken’ sneller tot de oplossing komt. Doordat de moeilijkheidsgraad van de opdrachten steeds toeneemt, blijft het geheel erg uitdagend. Toch duikt hier en daar een opdracht op waar ook andere vaardigheden vereist zijn. Meestal gaat het dan om het behouden van het evenwicht. Niet alle kleuters nemen deze klip even gemakkelijk. De laatste (3) opdrachten wijken wat af van alle voorgaande. Reden daarvoor is dat bij de stapeling van de blokken niet meer wordt aangegeven waar elke blok precies moet staan. De opdrachtkaart bevat zo zelfs twee uitdagingen: hoe moeten de blokken staan én waar zit elke clown verborgen... Raf Peeters – een Vlaming! – heeft met dit doosje een pareltje voor kleuters gecreëerd. Dit materiaal hoort ons inziens in elke kleuterklas thuis! Het leuke materiaal nodigt zowel uit tot logisch leren nadenken als tot vrij spel. Kinderen die het wat moeilijker hebben met de opdrachtkaarten kunnen zo ten volle zelf ontdekken hoe alles precies in elkaar steekt. We zijn benieuwd of ook bij dit doosje extra opdrachtkaarten zullen verschijnen. We hopen het van ganser harte!

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15