Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Gute Freunde (Goede Vrienden)
Drei Magier SpieleGute Freunde (Goede Vrienden)

Vertaling beschikbaar.

Randolph Alex
2005
renspel
dobbelsteen
verzamelen
2
4
vanaf 5 à 8j
16' tot 45'
N-F-D-E
eenvoudig
40,00 EUR 
Duitsland 
 
Onderscheiding in 1989, Duitsland, Kinderspiel des Jahres   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Twee tot vier kikkers lopen rond en proberen de aanwezige gouden of zilveren munten te verzamelen. Hun positie op het parcours bepaalt het aantal dobbelstenen waarmee ze spelen. Ook samen staan doet scoren.

Uitgebreid:

16 jaar na de oorspronkelijke uitgave wordt dit schitterend kinderspel nu verdeeld door Drei Magiër Spiele. De redactie van deze firma heeft de moeite genomen om het toch al goede spelconcept hier en daar nog wat beter op punt te stellen. De oorspronkelijke 12 leliebladeren zijn nu gereduceerd tot 9 stuks. Ze zijn gemaakt in dik karton i.p.v. houten triplex. Hierdoor zijn de illustraties levendiger geworden en is het parcours minder lang waardoor de kikkers vlugger bij hun doel aankomen. Dit bevordert het tempo van het spel. De kikkers en dobbelstenen bleven gelijk. De gouden ring voor de kikker op kop (vanuit de tweede editie) bleef gelukkig ook behouden. De buidel bevat geen zwarte schijven meer. Het aantal gouden muntstukken (15) bleef gelijk en het aantal zilveren munten werd van 45 tot 30 verminderd. Het basisprincipe bleef gelijk. Een kikker die op kop staat mag met slechts één dobbelsteen verplaatst worden, kikkers op de 2de, 3de en 4de positie mogen dankzij de som van 2, 3 of 4 dobbelstenen worden verzet. De leuke spelregel bij ‘goede vrienden’ werd ook wat verbeterd. Vroeger gaven de betrokken spelers elkaar een hand, begroetten elkaar met ‘goede vrienden’ en mocht elke speler een munt uit de buidel nemen en zelf behouden. Nu is er geen vrees meer om een zwarte steen te pakken want die zijn er niet meer. De kinderen blijven elkaar begroeten als ‘goede vrienden’ door een hand, knuffel of zoen te geven. Maar in plaats van een muntstuk uit de buidel te nemen voor zichzelf, schenkt elke betrokken speler nu een getrokken muntstuk aan elkaar. Hierdoor wint het spel nog iets meer aan interactiviteit. Wie dit schitterend spel nog niet heeft, moet niet twijfelen: meteen bestellen of kopen! Sommigen gebruiken dit spel in de derde kleuterklas om kinderen te leren tellen. Elke speler aan beurt moet immers nogal wat telwerk uitvoeren: bepalen in welke posities zijn kikker staat, 1-4 dobbelstenen gooien en de geworpen ogen optellen, vervolgens de kikker evenveel plaatsen verzetten en eventueel muntstukken verzamelen of schenken aan medespelers. Knap spel.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15