Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Potz Klotz
Kallmeyer VerlagPotz Klotz

...Dit spel heeft een educatieve meerwaarde.Vertaling beschikbaar.

Spiegel Hartmut & Jule
2005
educatief
vaardigheid
2
6
vanaf 9 à 12j
16' tot 45'
D
...
13,50 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Het bouwsel op het centrale speelbordje wordt voortdurend aangepast. De speler aan beurt verplaatst één van de vijf blokken en probeert zo één van de bouwsels op zijn opdrachtkaarten te vormen.

Uitgebreid:

Een klein speelbord wordt centraal op tafel geplaatst. Het bestaat uit 5x5 vakjes. Bij de doos zitten 55 kaarten waarop bouwsels afgebeeld staan, opgebouwd uit 5 kubussen. Om te beginnen wordt één willekeurige kaart samen bekeken en dat bouwsel wordt gezamenlijk gemaakt op het speelbord. Elke speler krijgt 4 handkaarten en de overige kaarten worden op een verdekte stapel naast het speelbord gelegd. De eerste speler probeert nu het bouwsel te veranderen zodanig dat het overeenkomt met een bouwsel op één van zijn eigen kaarten. Maar er mag slechts één kubus verplaatst worden. Op beginnersniveau kan het speelbord gedraaid worden. Bij uitdieping van het spel wordt afgesproken dat het speelbord NIET wordt gedraaid. Komt het bouwsel overeen met één van de handkaarten, dan wordt die afgelegd. Klopt het niet dan neem je een extra kaart van de verdekte stapel. Heb je geen passende kaart, dan is de volgende speler aan de beurt. Als een speler er in slaagt al zijn handkaarten uit te spelen, dan wordt de ronde nog uitgespeeld. Alle spelers die na deze ronde geen handkaarten meer hebben, verdienen een overwinningspunt. Zijn er nu spelers die eenzelfde bouwselkaart bezitten, dan mag die -na controle- ook worden afgelegd. Wie op zoek is naar een spel dat ruimtelijk inzicht op een heel leuke en spontane manier inoefent, moet niet twijfelen. Een spel op niveau waarbij de rekentaal bij de kinderen verdiept wordt. "Het speelbord draaien" is een meerwaarde bij het inzien van een bouwsel. Het is zo fascinerend omdat kinderen inzien dat het soms volstaat om het speelbord even te draaien,bijv. van noord naar zuid, zodat het bouwsel er opeens heel anders uitziet, maar toch overeenkomt met een bouwsel op je kaart. Commentaar: Potz Klotz is een prima spel om inzicht te verkrijgen in ruimtelijke figuren. Indien we hartjes zouden geven naar schoolgebruik, krijgt dit spel 4 hartjes. Maar we betwijfelen of dit doosje gezinnen als doelpubliek heeft. Vandaar dat we slechts één hartje geven. De uitgever biedt heel veel extra informatie en werkbladen op www.potzklotz.de (zeker raadplegen!).

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15