Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Boonanza - De Uitbreiding
999 GamesBoonanza - De UitbreidingRosenberg Uwe
2005
kaart
tactiek
verzamelen
3
7
vanaf 13 15j
46' tot 2u
N
eenvoudig
11,00 EUR 
Nederland 
 
  
Recensie:
Met deze uitbreiding wordt het aantal deelnemende spelers verhoogd (van 5 tot 7), beschik je over enkele nieuwe bonensoorten en wordt vooral een nieuw tactisch element ingevoerd d.m.v. geheime opdrachtkaarten.

De nieuwe bonensoorten zijn de koffiebonen (24), de brandewijnbonen (22), cacaobonen (4) en de akkerbonen (3). Wie twee van deze drie bonen oogst, krijgt geen geld maar wel meteen het derde bonenveld. Drie akkerbonen brengen dan weer drie thalers op.

Elke speler krijgt bij de start een eerste en tweede bonenveldkaart (wat eigenlijk reeds in de basisversie hoorde te zitten - omwille van de overzichtelijkheid op tafel). Speel je met zes of zeven spelers dan krijgt niet iedereen evenveel startkaarten: de speler links van de deler krijgt er 3, de volgende 4, de volgende 5 en alle andere spelers ontvangen 6 bonenkaarten. Bij minder dan 6 spelers verdwijnen enkele bonensoorten uit het spel en krijgt iedereen 5 kaarten.

Nadat elke speler zijn startkaarten in de hand heeft, krijgt elke speler verdekt een opdrachtkaart die achterop de handvoorraad gestoken wordt. Op deze opdrachtkaart staan twee cijfers. Indien je b.v. een "4/5" opdracht hebt, dan probeer je op je eerste bonenveld 4 en op je tweede bonenveld 5 kaarten te verzamelen. Pas als je effectief aan de beurt komt en je twee bonenvelden voldoen in die volgorde aan je opdrachtkaart kan je dit aan je medespelers meedelen en de opdrachtkaart omdraaien zodat je een extra thaler verdient. Bezit je op dat moment over drie bonenvelden dan moeten er twee naast elkaar aan die opdracht voldoen.

Komt je opdrachtkaart in de loop van het spel vooraan in je hand te zitten, dan moet je die als eerste open op tafel leggen en hopen dat je tegen fase 3 (bonen verbouwen) aan de opdracht voldoet. Indien niet, leg je de kaart opzij en neem je een nieuwe opdrachtkaart.

Voor de rest blijven de basisregels gelden. De vier bekende fases worden op dezelfde wijze na elkaar gespeeld: 1 of 2 bonenkaarten spelen, 2 extra bonenkaarten omdraaien, verhandelen en/of weggeven, bonen verbouwen in je akkers en nieuwe bonenkaarten aan je hand toevoegen. Enkel deze laatste fase is wat anders: bij 6 of 7 spelers worden er vier kaarten aan de hand toegevoegd. Wie op dit moment geen opdrachtkaart meer bezit, moet er ook eentje bijnemen.

Het spel eindigt nadat de voorraadstapel een derde keer opgebruikt is. Iedereen verkoopt zijn nog verkoopbare bonenvelden, telt zijn aantal verdiende thalers en hoopt dat hij er het meeste van bezit.

De opdrachtkaarten geven het spel een extra tactisch tintje. Het is niet zo makkelijk om precies aan je opdracht te voldoen omdat je tijdens het spel dikwijls iets aangeboden krijgt dat ook geld kan opbrengen. Bovendien schuift die opdrachtkaart tijdens het spel steeds meer en meer naar voor in je handvoorraad zodat je onder druk komt te staan om toch nog aan de opdracht te kunnen voldoen. Gelukkig wordt je niet gestraft als je niet aan de opdracht kan voldoen. je mist gewoon de kans op een extra thalertje. Nochtans kunnen die paar extra thalers het verschil maken in winst. Iedereen die reeds meerdere keren het basisspel gespeeld heeft, weet dat het verschil tussen de winnaar en de anderen dikwijls heel klein is. Het basisspel Boonanza is een must voor die spelers die graag interactieve spellen spelen. Deze uitbreiding zal je er bijkopen. Veel speelplezier.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15