Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Typo
University GamesTypo

Vertaling beschikbaar.

van Moorsel Corné
2005
kaart
speel op een rij
taalspel
2
6
vanaf 9 à 12j
16' tot 45'
N-F
eenvoudig
20,00 EUR 
USA 
 
Onderscheiding in 2005, Duitsland, Empfehlungsliste 'Spiel des Jahres', Beste Kartenspiel Fairplay (10)   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Op tafel worden vier woorden gevormd. In elke ronde kiezen de spelers daarvoor tegelijkertijd één letter uit hun hand. Wie zijn letter niet kan aanleggen ontvangt minpunten en start een nieuw woord op.

Uitgebreid:

Deze uitgave is een herwerkte variant op het oorspronkelijke spel dat uitgegeven werd bij 'Cwali'. Wat dat spel kent, moet beslist verder lezen. De anderen kijken ook maar eens naar het 'origineel'. Klein doosje, 64 letterkaarten en een zandloper. Met dit spelmateriaal wordt een woordspel gespeeld dat wat steunt op het spelsysteem van ‘Take 5’ (6 Nimmt!). Afhankelijk van het aantal spelers krijgt elk 10 tot 14 kaarten in de hand. Vier letterkaarten worden open op tafel geplaatst (boven elkaar). De overige kaarten blijven uit het spel. Alle spelers kiezen gelijktijdig een kaart en leggen die verdekt op tafel. Op hetzelfde moment draait iedereen zijn kaart om. De speler met de kaart die het eerst in het alfabet voorkomt, legt deze kaart aan één van de vier rijen kaarten aan. Die letter mag zowel voor als achter de reeds liggende letters geplaatst worden. Enige voorwaarde is dat de speler een woord moet kennen dat begint met die combinatie van letter. Ligt er b.v. reeds een E-N op tafel en plaatst de speler er een V voor dan zegt hij ‘venster’. Elke speler aan beurt heeft ongeveer een 30 sec de tijd om een geschikte combinatie te zoeken. Slaagt de speler hier niet in dan moet hij de langste rij kaarten van tafel verwijderen. De eerste helft van die kaarten gaat uit het spel en de tweede helft van die rij moet de speler als straf aan zijn hand toevoegen. De letter die de speler niet kon plaatsen, wordt de nieuwe startletter voor die rij. De volgende speler komt aan de beurt. Daarna kiest elke speler een nieuwe kaart en het spel gaat verder totdat iemand zijn laatste handkaart kan spelen. Dat wordt dan de winnaar van dit spel. Welke woorden zijn toegelaten? Dat is altijd de moeilijkheid bij dergelijke woordspellen. De auteur heeft hier een originele oplossing voor bedacht. Als meer dan de helft van de medespelers niet gelooft dat dit woord bestaat, moet de speler aan beurt het woord opschrijven en in een woordenboek opzoeken. Bestaat het woord toch dan verliest de speler een extra handkaart (wat goed is aangezien iedereen probeert zo vlug mogelijk al zijn kaarten uit te spelen). Bestaat het woord niet, dan wordt de langste rij kaarten vervangen door de verkeerd aangelegde kaart en krijgt de speler naast de helft van de rij nog een extra kaart als straf. Typo laat zich makkelijk uitleggen en speelt ook erg vlot. Het spelsysteem lijkt wat afgekeken van Take 5 maar dat stoort niet echt. De meeste spelers die het spel een eerste keer spelen, raken behoorlijk onder de indruk. Het bekoort jong en oud en ook spelers die normaal niet zo gek op taalspellen zijn. Typo heeft bovendien een duidelijke educatieve meerwaarde zonder bedoeld educatief over te komen. Het spelregelboekje leest vlot en toont enkele duidelijke voorbeelden. De lay-out van de kaarten is lekker retro en elke kaart toont de nodige informatie. Een taalspelletje om beslist eens te proberen.

Meer info op de HONGS website (Historisch Overzicht Nederlandse Gezelschapsspellen):

info HONGS over Typo

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15