Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Conquest of the Empire
MB, GameMaster SerieConquest of the Empire

Klik hier om naar eerste indruk te gaan.

Lawrence H. Harris
1983
simulatie
oorlog
tactiek
2
6
vanaf 9 12j
heel lang
E
moeilijker
... 
tweedehands 
 
  
Recensie:
In de 2de eeuw na Christus kampt het Romeinse Rijk met een ernstige crisis. Maximum zes verschillende leiders dingen er naar het leiderschap en claimen de Keizerlijke troon. Maar slechts n leider kan over het Romeinse Rijk heersen. Indien je je legioenen en galleien strategisch kan inzetten, provincies kan veroveren en het gende belastingsgeld goed kan besteden, dan wordt jij misschien de nieuwe Keizer.

Elke speler start, in een toegewezen provincie van het Romeinse Rijk, met een Caesar, een aantal generaals en legioensoldaten.

D.m.v. diverse factoren probeer je het volledige Romeinse Rijk te beheersen. De strijd om de macht kan beginnen. Maar hoe ga je te werk?

Ga je steden bouwen en versterken of investeer je liever in troepen door katapulten, cavalerie-eenheden en/of infanterie-eenheden aan te werven? Val je op verschillende fronten tegelijk aan of wacht je rustig af en laat je n of meerdere legioenen inschepen teneinde ergens anders te landen en strijd te voeren?

Het inpalmen van andere provincies en steden verhoogt aanzienlijk je inkomen, maar wakkert ook de inflatie aan waardoor je moeilijker kan investeren.

Uiteindelijk dienen de andere Caesars vernietigd te worden teneinde te kunnen winnen zodat gevechten niet kunnen uitblijven. Bescherm daarom goed je thuisprovincie en je Caesar. Vertrouw hierbij je zogenaamde bondgenoten niet, want ook zij hebben maar een doel voor ogen.

Conquest of the Empire is een eenvoudig spel waaraan heel wat parameters werden toegevoegd. Toch blijkt het eenvoudige spelmechanisme te veel de nadruk te leggen op de gevechten. Hierbij blijken de legioenen met katapulten een doorslaggevende rol te spelen. Uiteraard mag ook de impact van de dobbelsteenworpen niet vergeten worden en kan de initile ligging van de startprovincie reeds vanaf het spelbegin een doorslaggevende rol spelen.

Als ik mag kiezen tussen "Shogun" (of zijn heruitgave) en "Conquest of the Empire" van dezelfde serie, dan heeft "Shogun" een veel grotere diepgang en verschaft dan ook heel wat meer spelplezier.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15