Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Abracadabra
Chelona Deutschland GmbHAbracadabra

Vertaling beschikbaar.

Meister Heinz
2004
geheugen
combinatie
2
4
vanaf 5 8j
15'
F-D-E
eenvoudig
23,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Elke speler draait een verdekte kaart om en bouwt die in een eigen raster van 3x3. Maar elke volgende kaart mag slechts geplaatst worden indien die horizontaal of verticaal grenst aan een reeds geplaatste kaart.

Uitgebreid:

Een groot houten speelbord toont 9 illustraties uit de wereld van de tovenaar en de heks. Deze 9 tekeningen komen elk nog eens op 4 aparte houten plankjes voor. Het grote speelbord wordt centraal op tafel geplaatst. Daar omheen worden de 36 kleine plankjes verdekt klaargelegd. Elke speler neemt eerst n plankje en legt dit open voor zich neer. Vervolgens probeert iedereen om de beurt een plankje te nemen uit de verdekte voorraad dat horizontaal of verticaal grenst aan zijn eerder verworven plankjes. De speler vergelijkt dus het genomen plankje met het centrale speelbord. Sluit de genomen figuur niet aan dan wordt deze verdekt terug geplaatst. Zodra iemand het negende en dus laatste plankje van zijn verzameling vindt, eindigt het spel en wint deze speler. In een tweede variant neemt elke speler een plankje en legt dit op de juiste plaats op het centrale speelbord. Indien de tekening er al echter ligt, moet het plankje terug verdekt op tafel geplaatst worden. Kan een speler op deze manier een horizontale of verticale rij van drie plankjes vormen, dan neemt hij ze alle drie weg en legt ze voor zich neer. Zodra geen enkele rij meer kan gevormd worden, eindigt het spel. De speler die de meeste plankjes kon verzamelen, wint het spel. De eerste variant oefent het ruimtelijk inzicht. Het is niet zo makkelijk voor jonge kleuters om de positie van een getrokken illustratie te vegelijken met andere reeds openliggende illustraties. Het belangrijkste spelmechanisme blijft vanzelfsprekend het geheugenwerk, maar deze positie-variante geeft het spel duidelijk een meerwaarde. Het materiaal is voortreffelijk en moet niet onderdoen voor de bekende Haba-kwaliteit.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15