Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Klecks (Klodder - Ken jij de kleuren?)
HabaKlecks (Klodder - Ken jij de kleuren?)

Vertaling beschikbaar.

Daum Thomas
2004
educatief
combinatie
verzamelen
2
6
kleuters
15'
N-F-D-E
heel simpel
10,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

De ene zijde van de beeldkaarten toont de figuur in kleur en de andere zijde toont een zwart-wit tekening. Een vierzijdige kleurendobbelsteen leert de kleuters vier kleuren aan.

Uitgebreid:

30 beeldkaarten worden op tafel geschikt. De ene zijde toont een gekleurde illustratie van een groene boom, een geel stuk kaas, een rode kers, een blauwe lucht, enz. Sommige tekeningen hebben twee van de vier beschikbare kleuren. Elke kaart toont op de andere zijde dezelfde tekening, maar deze keer zonder inkleuring. Alle kaarten liggen bij aanvang met deze neutrale zijde naar boven. Het kind aan beurt gooit de vierzijdige dobbelstok. Deze toont n van de vier beschikbare kleuren: rood, blauw, groen of geel. Het kind moet nu een tekening zoeken waarvan hij denkt dat deze de gedobbelde kleur bevat. Als dat zo is, mag het kind de kaart als beloning houden. Bij foutieve inschatting wordt de kaart terug neutraal gedraaid. Na een tijdje zal waarschijnlijk een kleur gedobbeld worden dat niet meer voorkomt. Het kind aan beurt dat dit inziet en niet tegengesproken wordt door de medespelers mag nog eens dobbelen. Indien een medespeler echter weet waar de gedobbelde kleur nog voorkomt, dan komt deze tussen en draait een overeenkomstige kaart om. Als de afbeelding effectief de gedobbelde kleur toont dan is de beurt van de actieve speler voorbij. Het spel eindigt als alle kaarten verdeeld zijn. Het kind met de meeste kaarten wint het spel. Verrassend eenvoudig en toch spannend genoeg om eens te spelen met kleuters van 3 tot 5 6 jaar. Je ziet de kleuters nadenken over kleuren. Vanzelfsprekend moet je vooraf eens alle gekleurde kaarten doornemen en bespreken (wat is dit en welke kleuren herken je?). Kinderen spelen dit graag eens opnieuw maar na een aantal partijen wordt dit iets te makkelijk. Deze doos lijkt me minder aangewezen binnen gezinsverband omdat je kleuters er niet mee zullen blijven spelen. In de kleuterklas moet dit spel echter wel zijn plaats krijgen. Een ideaal geschenk dus aan de kleuterklas.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15