Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Pictionary
Hasbro (MB)PictionaryAngel Rob
2000
gezellige sfeer
vaardigheid
taalspel
4
16
vanaf 9 à 12j
16' tot 45'
E
eenvoudig
42,00 EUR 
België 
 
Onderscheiding in 1988, Groot Brittanië, Spel van het Jaar   
  
Recensie:
Eindelijk zit ‘Pictionary’ in een handige doos... Alle vorige versies van dit schitterende partyspel waren van een onhandig groot formaat.

Niet alleen de lay-out maar ook de inhoud werd aangepakt. Het spel verloopt daarbij wel nog op nagenoeg dezelfde wijze als vroeger: ‘Teken slim, raad snel’ blijven de hoofdvaardigheden in dit spel.

De verschillende groepen komen na elkaar of samen aan de beurt. In vorige edities werd dit bepaald door de kaart die getrokken werd, nu is dit afhankelijk van de plaats op het speelbord. De winnaar van een tekenronde mag dobbelen en verder lopen op het sterk verkorte speelbord. Het aantal vakjes werd zowat gehalveerd waardoor het spel attractiever en minder lang gaat duren. Hierdoor heeft men ook het aantal kaartjes sterk kunnen verminderen tot ‘slechts’ 200 (i.p.v. 301 in de vorige editie). Inhoudelijk is de keuze duidelijk opgefrist en geactualiseerd waarbij ook Vlaamse personen en figuren voldoende aanwezig zijn.

Opvallend is ook nog dat een echte opdeling in vooraf aangegeven categorieën niet werd behouden. De overzichtskaartjes zijn verdwenen. Toch lijkt het erop dat de verschillende kleuren nog steeds een bepaalde groep woorden of begrippen bevat.

De doelgroep werd sterk uitgebreid. Deze doos lijkt een combinatie van de vroegere basisversie met de junior-versie. De beginleeftijd werd nl. verlaagd van 12 naar 8 jaar. In de spelregels hamert men er dan ook op verschillende plaatsen duidelijk op dat bij het gezamenlijk tekenen gezorgd moet worden voor een evenwichtige keuze van tekenaars.

Wie graag plezier beleeft en durft tekenen - dit echt goed kunnen is absoluut geen vereiste... - zal dit spel graag spelen. Deze uitgave is prima voor gezinnen, families, vriendengroepen of jeugdbewegingen. Deze doos hoort in elke spellenkast thuis!

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15