Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Stein auf Stein (Steen op steen)
HabaStein auf Stein (Steen op steen)

Vertaling beschikbaar.

Nikisch Markus
2003
vaardigheid
verzamelen
1
4
kleuters
15'
N-F-D-E
eenvoudig
35,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Om de beurt wordt gedobbeld en moet een blok in de overeenkomstige kleur uit de doos getakeld worden. De speler die de meeste blokken verzamelt wint. Met dit materiaal kan ook vrij gespeeld worden.

Uitgebreid:

Met deze uitgave probeert Haba de allerjongsten te bespelen en spelen zullen ze doen. Het spel bestaat uit een houten hijskraantje, houten blokjes in verschillende vormen en kleuren met een magneetje in verwerkt, een kleurendobbelsteen met de drie hoofdkleuren, en een doos die dienst doet als bouwput. Het spel kan beschouwd worden als een gezelschapsspel maar kan evenzeer gezien worden als speelmateriaal. Jonge kleuters beleven alleen al plezier bij het spelen met het houten hijskraantje en het verplaatsen van de blokken. Het spel zelf is zeer eenvoudig en kan gespeeld worden met maximum vier spelers. Om beurt dobbelen de kinderen en kunnen ze een blokje van het gedobbelde kleur hijsen. Indien dit lukt, mogen ze de blok houden. Als een kleur gedobbeld wordt waarvan er geen enkele bouwsteen meer in de bouwput zit, eindigt het spel. Nu wordt er gekeken wie de langste rij kan vormen met de gehesen blokken. Dit kunnen de kinderen doen met een miniplooimeter. De rijen worden op de plooimeter gevisualiseerd met een gekleurde wasknijper. Naar gelang de leeftijd kunnen varianten het spel wat moeilijker maken door bijvoorbeeld de blokken achteraf of tijdens het spel te stapelen. Ook voorziet het spel in een variant waarbij de overgebleven blokken vergeleken worden met de blokken die gevist worden. Het spel combineert behendigheid met het herkennen van basiskleuren. Kinderen leren op zeer jonge leeftijd meten en vergelijken en beleven er zeker veel speelplezier aan.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15