Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Kakerlaken Poker
Drei Magier SpieleKakerlaken Poker

Vertaling beschikbaar.Klik hier om naar eerste indruk te gaan.

Zeimet Jacques
2004
bluf
gezellige sfeer
kaart
2
6
vanaf 9 à 12j
16' tot 45'
F-D-E
eenvoudig
10,00 EUR 
Duitsland 
 
Onderscheiding in 2004, Duitsland en Frankrijk, Empfehlungsliste 'Spiel des Jahres', Spiel Gut, As d'Or de Cannes (2006)   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Eenvoudig pokerspel waarbij je telkens met 1 kaart speelt. Overtuig je medespelers dat die ene kaart een kakkerlak of pad is ook al is het een spin! De speler die van één soort 4 kaarten heeft, verliest het spel.

Uitgebreid:

64 prachtig geïllustreerde kaarten tonen 8 verschillende dieren in 8 verschillende kleuren. De keuze van dieren brengt je meteen in de stemming: vleermuizen, vliegen, kakkerlakken, padden, ratten, schorpioenen, spinnen en wandluizen. Het doel van het spel is eenvoudig en toch vreemd: zorg dat een andere speler als eerste vier gelijke dierenkaarten (een kwartet) voor zich op tafel heeft liggen. Deze speler verliest en alle andere winnen. De volledige stapel wordt aan de spelers verdekt verdeeld en iedereen bekijkt zorgvuldig zijn handkaarten. Een startspeler wordt bepaald. Hij kiest een willekeurige handkaart, plaatst die verdekt op tafel en schuift die naar een medespeler naar keuze toe met de melding wat er op de kaart zou staan. Deze speler heeft nu twee mogelijkheden: ofwel accepteert hij de kaart ofwel schuift hij de kaart op zijn beurt door naar een medespeler die in deze ronde nog niet in het spel betrokken was. Als hij de kaart accepteert, moet hij voordat hij de kaart bekijkt wel nog zeggen of wat de eerste speler gezegd heeft juist of verkeerd is. Blijkt dat wat op de kaart staat effectief goed ingeschat wordt, dan moet de startspeler de kaart zelf open voor zich op tafel plaatsen. In het ander geval moet de speler die de kaart accepteerde de kaart open voor zich op tafel plaatsen. Deze speler moet in de volgende ronde als eerste weer een kaart toeschuiven naar een medespeler die deze kan accepteren of verder doorschuiven. Je kan je inbeelden welke twijfels een speler voelt opkomen als er b.v. reeds 3 schorpioenen bij hem op tafel liggen en een medespeler hem "vriendelijk" een vierde schorpioen "toeschuift". Als deze kaart immers een schorpioen is en je zegt "ja" dan moet gelukkig de aanbieder de kaart houden. Zeg je "neen" tegen deze kaart en het blijkt toch een schorpioen te zijn dan eindigt het spel omdat je dan de eerste speler bent die een kwartet bezit. En wat als iemand je een kaart toeschuift en beweert dat dit een leuke spin is? Als je "ja" zegt en het blijkt een schorpioen te zijn dan winnen al die andere rotzakken toch... Kakerlaken Poker speel je best niet met twee of drie, alhoewel dit speltechnisch kan (de spelregels geven wat aanpassingen voor een spel met twee). De meeste sfeer vind je aan tafels met 4, 5 of 6 personen. De kaarten zijn prachtig getekend maar vertonen toch enkele foutjes. Zo is de rugzijde niet telkens in exact dezelfde kleur gedrukt en tonen de kaarten op de voorzijde enkel maar in de linkerbovenhoek het symbool van de kaart. Los daarvan: een klein handig doosje voor pokerspelers die elkaar "vriendelijk" kaarten willen toeschuiven...

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15