Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Kunterbunt (1995)
FX SchmidKunterbunt (1995)

Dit spel heeft een educatieve meerwaarde.

Staupe Reinhard
1995
combinatie
educatief
vaardigheid
2
4
vanaf 5 8j
15'
D
heel simpel
10,00 EUR 
tweedehands 
 
  
Recensie:
In dit doosje zitten 15 grote kaarten waarop telkens dezelfde 15 figuren voorkomen. Elke figuur is daarbij ingekleurd in twee verschillende kleuren. Merkwaardig is dat als je twee willekeurige kaarten naast elkaar legt, er steeds n figuur te vinden is die op beide kaarten op exact dezelfde wijze is ingekleurd.

Tijdens het spel worden steeds de twee bovenste kaarten van de stapel omgedraaid en open naast elkaar op tafel gelegd. Alle spelers proberen dan gelijktijdig te zien welk motief op beide kaarten in exact dezelfde kleuren gedrukt staat. Heeft een speler die figuur ontdekt, benoemt hij luidop dat voorwerp. Is zijn antwoord correct, dan mag die speler n van beide kaarten wegnemen en voor zich neerleggen. Maakt hij een fout, dan mag hij niet meer aan de lopende ronde deelnemen. Na elk juist antwoord wordt een nieuwe kaart op tafel gelegd. Wie op het eind de meeste kaarten bezit, wint het spel.

Dat het niet eenvoudig is om snel te achterhalen welk van de 15 tekeningen het juiste antwoord is, kun je wellicht wel vermoeden. Je moet je enorm goed concentreren. Wie echter systematisch motief per motief vergelijkt, zal merken dat hij vaak te laat komt. Spelers die eerder intutief zoeken, maken blijkbaar meer kans om vlugger het juiste antwoord te vinden. 'Kunterbunt' speelt heel vlot, laat zich snel uitleggen en vormt een knap tussendoortje of opwarmertje.

Dit doosje is een remake van het origineel dat in eigen beheer werd uitgebracht. Alle kaarten zijn hertekend en de halve kaarten zijn nu tot grote kaarten gegroepeerd. Het spel speelt hierdoor een heel stuk vlotter. Wie dit spel in een nog grotere uitvoering wil aankopen, moet op zoek gaan naar de Franstalige versie onder de naam 'Duomix'. De Amigo-versie is daarentegen heel handig in gebruik en neemt veel minder plaats in.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15