Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Auf Zack!!
Drei Magier SpieleAuf Zack!!

Vertaling beschikbaar.

Becker Kirsten & Schliemann Jens-Pieter
2003
rekenen
educatief
geheugen
2
5
vanaf 5 8j
16' tot 45'
F-D-E
eenvoudig
30,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Wie aan de beurt komt, draait twee willekeurige kaarten om. Indien beide kaarten een zelfde soort figuren toont, dan moet iedereen gelijktijdig zo vlug mogelijk de som maken van het aantal figuren.

Uitgebreid:

Op tafel worden 44 kaarten verdekt verdeeld. Op de onderzijde staan 11 verschillende motieven in verschillend aantallen (3 of 2 dobbelstenen, 2 of 4 kaarsen,...). Daartussen worden 9 mooie houten schijven gelegd. Op deze schijven staan de getallen 2-10 afgebeeld: naast het cijfer staan ook evenveel stippen in een cirkel getekend. De schijven zijn onderaan een beetje bol zodat ze goed te pakken zijn en leuk kunnen ronddraaien zodat elke speler, vanop zijn zitplaats, even goed of even slecht elke schijf kan lezen. Wie aan de beurt komt, draait twee willekeurige kaarten om. Indien beide kaarten een zelfde soort figuren toont, dan moet iedereen gelijktijdig zo vlug mogelijk de som maken van het aantal figuren op beide kaarten en de overeenkomstige houten schijf pakken. Wie dit als eerste correct uitvoert, krijgt beide kaarten als beloning. Bij een fout, wordt de schijf teruggeplaatst en gaat het spel verder totdat iemand de correcte schijf te pakken heeft. Om beurt draait iedereen dus twee kaarten om. Zodra alle kaarten over de spelers verdeeld zijn, eindigt het spel en wint de speler die de meeste kaarten kon verzamelen. De sommen op twee kaarten met zelfde symbolen zijn lukraak verdeeld van 2 tot 10. Sommige kaarten zullen spelers na verloop van tijd herkennen als '7' of '6'. De 7 komt enkel bij de lucifers voor en de '6' merk je enkel bij de muizen en de sterren. Wie dit doorheeft, zal veel makkelijker en vlugger een correcte som vinden. Voor kinderen die pas leren tellen tot 10 heeft dit spel wel iets. De spanning wordt goed opgebouwd: kan je twee kaarten vinden met gelijke figuren? Wie vindt als eerste de som en wie neemt als eerste de correcte houten schijf? De illustraties zijn voortreffelijk, het spelmateriaal is heel uitnodigend en de speluitleg is zeer miniem. Dit spel bekoort in zijn eenvoud voor het doelpubliek. De doos vermeldt een leeftijd van 5 tot 99 jaar. Dat is overdreven (zeker die 99 jaar...). Kinderen van 5 6 jaar lijkt me heel correct.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15