Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Disney Trivia spel
MattelDisney Trivia spelonbekend
2002
quiz
verzamelen
2
4
vanaf 5 8j
16' tot 45'
N
eenvoudig
40,00 EUR 
Belgi 
 
  
Recensie:
De grote blikken trommel valt op. Het veel te grote karton er omheen ook. Gelukkig heb je dat verpakkingsmateriaal achteraf niet meer nodig.

In de trommel zit een uitplooibaar speelbord in de vorm van het hoofd van de bekende Disneymuis: n groot centraal cirkelvormig pad met gekleurde vakjes en twee kleinere cirkels die filmrollen voorstellen en dienen als start- en eindborden.

Elke speler plaatst zijn pion op het startveld en dobbelt om beurt. Het vak waarop je pion eindigt bepaalt welk soort vragen je moet beantwoorden. Het spel bevat twee reeksen vragen van verschillend niveau. De 181 kaarten voor volwassenen (geen enkele aanduiding naar minimum leeftijd) zijn niet makkelijk (maar ja, ik ken ook heel weinig van de Disneywereld). De 182 kaarten voor kinderen (vanaf 5 jaar volgens de informatie op de doos) tonen aan de ene zijde een illustratie van een Disneyfiguur met op de rugzijde vijf verschillende vragen over die figuur of de film waarin die optreedt.

Hoedanook, wie een vraag correct beantwoordt, krijgt een fiche van de kleur en mag die op zijn pion schuiven en verder spelen (een systeem dat we kennen van Trivial Pursuit). Wie vijf verschillende fiches heeft verzameld, dobbelt zijn pion richting eindspeelbord en moet daar vragen beantwoorden die bepaald worden door de medespelers. Wie als eerste een vraag correct beantwoordt als zijn pion op het allerlaatste vakje staat, wint deze quiz.

Naar systeem niets nieuws onder de zon: bewegen, verzamelen en vragen voor twee leeftijden; het komt ons zo vertrouwd over.

Hoe het mogelijk is dat Mattel dergelijk spelconcept mag uitgeven is ons een raadsel. Vooral omdat Hasbro reeds enkele tijd dergelijke Disneyquiz in zijn gamma heeft.

De vragen voor volwassenen zijn echt moeilijk. Ik zou graag kennismaken met die gezinnen waar papa en/of mama niet afgaan als een gieter...

De spelregels zijn eerder slordig geschreven. Je hebt het gevoel dat de vertaler van dienst eigenlijk een andere versie in handen had. De verpakking (mooi afgewerkte blikken trommel) mag er wel zijn, de prijs helaas ook. Maar we wennen geleidelijk aan het feit dat een quiz duur moet zijn. Waarom is me nog steeds niet duidelijk gezien het feit dat er enkel een speelbord, wat pionnen en schijven en een doos kaarten nodig is. Als je dan nog bedenkt dat dit spel ontwikkeld is voor 2 tot 4 spelers, dan is de prijs zeker minder acceptabel.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15