Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Logofix
RavensburgerLogofix

Dit spel heeft een educatieve meerwaarde.Vertaling beschikbaar.

Shafir Haim
2003
deductie
educatief
taalspel
2
6
vanaf 5 8j
16' tot 45'
N-F-D-E
eenvoudig
18,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Uit 25 plaatjes, uit de leefwereld van het kind, kiest een speler er eentje uit en plaatst er in het geheim een fiche onder. De anderen proberen door ja/neen-vragen te raden waar de fiche zich bevindt.

Uitgebreid:

Haim Shafir brengt zijn deductiespel nu naar Ravensburger. De laatste editie verscheen onder de naam 'Secret Square' bij University Games (1999). Deze keer mag Ravensburger dit juweeltje uitbrengen. Eerste grote verschil: er zitten maar 50 speelstenen meer in de doos i.p.v. de vorige 96. De speelstenen tonen alledaagse voorwerpen uit de wereld van het kind. Tweede grote verschil: er is duidelijk beter werk gemaakt van de spelregels. Het basisidee, plaatje in het geheim aanduiden en elk om beurt een vraag stellen waarop met ja of neen moet geantwoord worden, blijft vanzelfsprekend overeind. Maar deze keer heeft de auteur veel moeite gedaan om het concept verder te verfijnen. Alleen al de introductievariante moet elke ouder of leerkracht serieus overtuigen. De begeleider kiest een speelsteen uit en elk kind neemt om beurt een figuur die volgens hen er bij past. Zo past een voetbal bij een appel omdat die ook rond is. Een zaklamp past bij een kat omdat de ogen van de kat soms ook licht geven. Zo ga je verder totdat elk kind drie bij elkaar passende speelstenen verzameld heeft. Voor wie nog geen kennis kon maken met 'Secret Square' leg ik heel vlug even LogoFix uit. Op tafel worden 25 speelstenen open in 5 rijen geplaatst. De begeleider neemt een rode fiche en plaatst die onder n van de 25 stenen zonder dat de spelers dit kunnen zien. Vervolgens stelt elke speler een vraag waarop met ja of neen moet geantwoord worden. Er mag niet naar de figuren zelf op de speelstenen gevraagd worden en ook niet naar de kleur. Als een speler b.v. vraagt of het een dier is, worden alle dieren uit het raster verwijderd indien het antwoord 'neen' was. Na elk antwoord worden dus speelstenen uitgesorteerd totdat er uiteindelijk nog eentje overblijft. De speler die dan aan de beurt is, krijgt de fiche. Na een aantal keren spelen, stopt het spel en wint de speler met de meeste verzamelde fiches. In het spelregelboekje komen nog twee extra leuke varianten voor: eentje voor twee spelers en eentje voor nog jongere kinderen (vanaf 4 jaar). LogoFix is een schitterend spelconcept.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15