Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Le Monstre des Couleurs
Purple BrainLe Monstre des Couleurs

Vertaling beschikbaar.

Llenas Anna, AlluÚ Josep, Gˇmez Dani
2018
vaardigheid
co÷peratief
educatief
2
5
kleuters
16' tot 45'
N
heel simpel
30,00 EUR 
Spanje 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

'Het Kleurenmonster' is verward en weet niet waarom... zijn gevoelens lopen allemaal door elkaar en kan ze niet meer uit elkaar houden! Help je mee om de gevoelens blij, bang, boos, verdrietig en rustig te ordenen?

Uitgebreid:

Dit spel is gebaseerd op het bekende kinderboek 'The Color Monster' (Anna Llenas). Alle spelers spelen samen om het Kleurenmonster de verschillende gevoelens te leren kennen en deze te onderscheiden. Hiervoor verplaatsen ze het kleurenmonster over het spelbord, verzamelen de 5 kleurschijven en proberen deze in de juiste bokalen te stoppen... en dit voor de 3 'gemixte bokalen' gedraaid zijn. Voor het spel begint, wordt het spelbord in het midden geplaatst met 'Het kleurenmonster' en het meisje op het roze vak. Leg vervolgens de gekleurde 'gevoelsschijven' op de overeenkomstige vakken van het spelbord. Aan de zijkant worden de 2 rekjes geplaatst met telkens 4 'bokalen' erop waarvan je de opening zichtbaar houdt. Tenslotte wordt de dobbelsteen aan de startspeler gegeven. Bij de start van zijn beurt gooit de actieve speler de dobbelsteen. Wanneer er '1' of '2' gedobbeld wordt, verplaatst hij het kleurenmonster 1 of 2 plaatsen (wijzers- of tegenwijzersin). Bij het dobbelen van 'het spiraal' mag hij het kleurenmonster naar om het even welk een vak op het spelbord verplaatsen. Bij het gooien van 'het meisje', zet hij de 'meisjespion' bij het kleurenmonster. Komt de speler met het kleurenmonster op een vak terecht waar nog een kleurenschijf ligt, vertelt hij eerst een verhaaltje over een moment dat overeenkomt met dat gevoel (wat voelde hij, was dit leuk of niet...). Vervolgens kiest hij, na overleg met de andere spelers, een bokaal uit en draait deze om. Komt het kleur overeen met de kleurenschijf, mag hij de schijf in de bokaal stoppen. Wanneer de kleur niet overeenkomt, wordt de bokaal terug op het rekje geplaatst met de opening zichtbaar. Draai je een bokaal met 'gemixte gevoelens' om, plaats je deze, met de 'gemixte kleuren' naar voor, terug op het rekje en wissel je 2 lege bokalen van plaats. Eindigt het kleurenmonster op een vak waar geen kleurenschijf meer ligt, vertelt hij een verhaal omtrent dat gevoel en mag hij nog eens gooien. Tenslotte mag de actieve speler een 'gemixte bokaal' terug gedekt plaatsen als het meisje op hetzelfde vak als het kleurenmonster eindigt (of omgekeerd). Zijn er geen gemixte bokalen zichtbaar, dobbelt de speler nog eens. Het spel eindigt als de 5 kleurenschijven in de overeenkomstige bokalen zitten. Hierdoor winnen de spelers het spel. Werden de 3 'gemixte bokalen' omgedraaid, verliezen ze. The Color Monster - The Boardgame is prachtig uitgewerkt co÷peratief spel rond het herkennen van gevoelens. Niet alleen de tekeningen en het materiaal zijn schitterend, ook de inhoud van het spel komt volledig overeen met het boek m.n.: (h)erkennen van de basisgevoelens en hierover (leren) praten. Door het co÷peratieve aspect leren de kinderen niet alleen praten over de gevoelens, ze moeten ook samen op zoek gaan naar de juiste bokalen... waarvoor er opnieuw communicatie nodig is. Wij kunnen dit spel dan enkel ook maar aanbevelen! Een must voor iedereen die met jonge kinderen rond het thema 'gevoelens' wilt werken!

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15