Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Brothers
AnkamaBrothers

Vertaling beschikbaar.

Boelinger Christophe
2019
combinatie
gezellige sfeer
strategie
2
4
vanaf 5 8j
15'
N-F
eenvoudig
15,00 EUR 
Frankrijk 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Twee broers kibbelen om een weide waarin ze afsluitingen voor hun vee willen bouwen. De ene willen rechte weides, de ander L-vormige. Kan jij tactisch te werk gaan om de meeste afsluitingen te plaatsen?

Uitgebreid:

Kruip in de huid van 1 van de broers en probeer meer afsluitingen te bouwen dan je tegenstander. Aan het einde van een ronde krijg je ook strafpunten voor elke ongebouwde afsluiting. Daarna wissel je van rol. Bij de start van het spel wordt de weide gebouwd door afwisselend elk een stuk weide te leggen in het midden van de tafel. Weides die aangebouwd worden, raken elkaar steeds met minimaal 1 zijde. De jongste speler krijgt de afsluitingen met de blauwe Wabbits, de rechte tegels, de andere speler de afsluitingen met de witte Gobballs, de L-vormige tegels. De jongste speler legt als eerste een afsluiting op de weide en bedekt zo drie vakjes, daarna is de andere speler aan de beurt tot er geen afsluitingen meer op de weide passen. Na deze ronde worden de overblijvende afsluitingen geteld, wordt de wei opnieuw gelegd en worden de afsluitingen tussen de spelers omgewisseld. Voor elke niet gebouwde rechthoekige weide wordt 1 strafpunt gerekend, voor een niet gebouwde L-vormige weide, twee strafpunten. Na de twee rondes worden de strafpunten opgeteld. De speler met de minste strafpunten is de winnaar. Bij de variant met 4 spelers wordt in twee teams gespeeld waarbij er geen overleg mag gebeuren en de teamspelers gekruist tegenover elkaar zitten. De uitvoering wijzigt niet. Bedenkingen: Positief: spel kan vlot aangeleerd worden, spelduur is beperkt in tijd en handige verpakking. Het spel is uitgewerkt in degelijke materialen en oogt aantrekkelijk. Het concept zorgt ook al snel voor concurrentie tussen de spelers. Negatief: eens je de tactiek doorhebt, evolueert het niet meer verder, maar dit staat het speelplezier zeker niet in de weg. De variant met 4 spelers heeft niet echt een meerwaarde.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15