Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Line up!
Jumbo (Hausemann en Htte)Line up!

Klik hier om naar eerste indruk te gaan.

van Eupen Marian
2001
quiz
speel op een rij
deductie
2
16
vanaf 13 15j
46' tot 2u
N
eenvoudig
30,00 EUR 
Nederland 
 
Onderscheiding in 2002, Oostenrijk, Spiel der Spiele: Spiele fr Viele   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Bij 'Line-up!' draait het er steeds om een lijst van vijf antwoorden in de juiste volgorde te plaatsen. De vragen gaan over uiteenlopende dingen: van uitvindingen en afmetingen tot kooktijden of ligging van plaatsen.

Uitgebreid:

Je vraagt je soms waarom je er zelf niet eerder op gekomen bent om een quiz te ontwerpen waarbij telkens vijf items in een logische volgorde moeten worden geplaatst. Deze doos bevat 250 kaarten waarop in totaal 1000 opdrachten staan. Twee teams (of spelers, maar dit spel is duidelijk niet ontworpen voor slechts twee spelers) proberen vijf gegevens in een vooropgestelde volgorde te plaatsen. Dat kan van klein naar groot zijn, of van veel naar weinig, of van oudst naar meest recent, of van licht naar zwaar, enz. Beide teams plaatsen hun pion op het startvak. Het parcours op het speelbord is onderverdeeld in 37 vakjes in drie verschillend gekleurde zones. Tijdens de eerste paarse zone, spelen beide teams gewoon tegen elkaar. Nadat ze de vraag gelezen hebben, plaatsen ze elk vijf genummerde kaarten in die volgorde waarvan ze denken dat die overeenkomt met de gegeven opdracht. Als beide teams klaar zijn, worden de kaarten omgedraaid en vergeleken met het juiste antwoord. Voor elke kaart in de juiste volgorde gaat hun pion n vak vooruit. Zodra een team de oranje zone van de scorebaan bereikt, moeten niet alleen de antwoorden in de juiste volgorde geplaatst worden, maar moeten beide teams inschatten hoeveel correcte antwoorden ze denken te hebben. Dit gebeurt door een dobbelsteen met de juiste getalzijde bovenaan te presenteren. Wie minder antwoorden goed heeft dan de eigen dobbelsteen aangeeft, verdient niks. De laatste rode zone tenslotte brengt een soort bluffen in het spel. Beide teams bieden tegen elkaar op wie de meeste antwoorden denkt te hebben. Maar opgepast: indien je te veel inzet, en je team heeft minder goede antwoorden dan je inzet, scoort het andere team evenveel als je inzet! Er zijn nog vakjes met een ster waarbij n team alleen speelt. Ze leggen eerst n cijferkaart op de eerste of laatste plaats van de rij en wachten de controle van het andere team af. Bij een goed geplaatste kaart mogen ze nog een kaart plaatsen, maar ze mogen evengoed stoppen en de punten aanvaarden. Wie toch doorgaat, moet oppassen. Want bij een eventuele fout scoort het andere team! Zo gaat het steeds maar verder totdat een team het laatste vakje bereikt waarop nog een laatste opdracht correct moet worden uitgevoerd en waarbij de kaarten n keer mogen herschikt worden. Het is vrij duidelijk dat dit spel in twee niet al te grote teams moet worden gespeeld. Zo ben je niet afhankelijk van je eigen kennis, maar kan je eventuele fouten makkelijker op je medespelers doorschuiven... Het spelconcept is redelijk origineel, maar kan na een eindje vervelen. Wie echter de kaarten vooraf wat selecteert, rekening houdend met het kennisniveau van de deelnemende spelers, beleeft toch een leuk uurtje speelplezier.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15