Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Pikoko
Brain GamesPikoko

Vertaling beschikbaar.

Porter Adam
2018
kaart
verzamelen
gezellige sfeer
3
5
vanaf 9 12j
16' tot 45'
N-F-E-ES
moeilijker
23,00 EUR 
Litauen 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Probeer iedere ronde opnieuw in te schatten hoeveel slagen iedere speler (incl. jezelf) zal winnen en scoor hierdoor zoveel mogelijk punten. Klein detail... je ziet enkel de achterzijde van je eigen kaarten n je linkerbuur speelt jou kaarten uit!

Uitgebreid:

Pikoko is een atypisch spel... Bij het lezen van de regels herken je onmiddellijk een aantal spelmechanismen, maar de combinatie ervan, aangevuld met een aantal nieuwe, maakt van dit spel iets uniek!

Voor het spel start, krijgt iedere speler van 1 kleur een 3D pauw, 9 biedfiches en 6 voorkeurkaarten. Het spel verloopt in 3 rondes en iedere ronde bestaat uit 4 fasen. Eerst krijgen alle spelers 8 kaarten (staartveren) die ze in hun pauw stoppen zodat ze enkel de achterzijde van de kaarten kunnen zien. D.w.z. dat niemand de waarde van de eigen kaarten ziet! Vorm met de overige kaarten een gedekte stapel en draai de bovenste kaart open. De kleur van deze kaart geeft aan welke kleur 'troef' is. In een volgende fase wordt er geboden op hoeveel slagen de andere spelers (en jezelf) zullen halen. Hierbij neemt iedere speler een aantal (of geen) fiches in de hand en toont deze gelijktijdig aan de andere spelers. Eerst bied je op alle andere spelers en als laatste op jezelf. Tenslotte kiest iedereen nog een 'voorkeurkaart' en legt deze gedekt voor zich neer. Hiermee geeft een speler aan in welk bod hij het meest vertrouwen heeft.

Na deze fase begint het eigenlijke 'slagenspel'. De startspeler kiest een kaart uit de pauw van zijn linkerbuur en legt deze open op tafel. Hiermee 'opent' hij de slag. Alle andere spelers nemen om beurt een kaart uit de pauw van hun linkerbuur tot er evenveel kaarten liggen als het aantal spelers. De eigenaar van de hoogste kaart (ofwel in het gestarte kleur, ofwel troef) krijgt de slag. Zijn rechterbuur neemt vervolgens een kaart uit zijn pauw en opent de volgende slag. Dit gaat door tot alle kaarten uit de pauwen gespeeld zijn.

In de laatste fase wordt er gekeken hoeveel punten iedereen scoort. Beginnend bij de startspeler gaat iedereen na wat hij per speler bood en hoeveel punten dit opbrengt.

Voor een juist bod krijgt hij 2 punten; voor een 'bijna' bod (1 hoger of lager) krijgt hij 1 punt; bij een fout bod, 0 punten. Dit wordt aangevuld met de + of - punten van de gespeelde voorkeurkaart. Deze punten worden op het puntenboekje geschreven waarna een volgende ronde start.

Aan het einde van de 3e ronde telt iedereen zijn punten op. De speler die over 3 ronden het meeste punten weet te verzamelen, wint dit spel.Eerst en vooral willen we meegeven dat Pikoko geen 'eenvoudig' familiespel is zoals de doos doet vermoeden. Het is een pittig interactief spel met een goed werkend biedsysteem en een verrassend slagenspel. Het feit dat iedereen maar 75% van alle waarden kan zien, zorgt er voor dat je voortdurend moet proberen in te schatten wie wat zal spelen en vooral op welke manier je zelf het meeste punten kan scoren... En als je dan weet dat je enkel punten verdient als het aantal slagen van een speler (bijna) overeenkomt met je bod, is het duidelijk dat dit spel meer is dan enkel bieden of 'kaarten uitspelen'.

Het zou ons niet verbazen mocht Pikoko genomineerd worden voor Spiel des Jahres.

Wij zijn alvast fan!!

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15