Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Hoogst Verdacht!
HabaHoogst Verdacht!

Dit spel heeft een educatieve meerwaarde.Vertaling beschikbaar.

Ludwig Manfred
2001
deductie
tactiek
verzamelen
2
4
vanaf 5 à 8j
15'
N-F-D-E
moeilijker
35,00 EUR 
Duitsland 
 
Onderscheiding in 2002, Duitsland & Oostenrijk, Nominiert für das 'Kinderspiel des Jahres', Spiel der Spiele: Spiele für Kinder, Deutscher Kinderspiele Preis   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Probeer met je detective de zwarte boef te vatten door het speelbord zo te kantelen dat jouw pion naast de boef terecht komt. De speler met de meeste punten wint. Let wel: bij elke kanteling verschuiven alle pionnen.

Uitgebreid:

Vier kinderen verplaatsen hun pionnen doorheen het stadspark op zoek naar hoogst verdachte individuen. ‘Verplaatsen’ is echter niet zo juist geformuleerd. Het speelbord staat wat hoger en kan op de vier zijden kantelen. De pionnen zijn zo ontworpen dat ze ‘in’ dat speelbord kunnen schuiven. Sommige plaatsen zitten dieper in het speelvlak dan andere. De spelregels suggereren terecht om eerst wat te oefenen. Wie met een vinger duwt op één van de vier drukpunten, kantelt het speelvlak naar die zijde, waardoor alle pionnen naar die zijde schuiven (de ene wat verder dan de andere). Bij de start van het spel wordt één zwarte pion (de verdachte) in het midden geplaatst. Alle spelers plaatsen hun eigen pion ergens aan de rand van het stadspark. Wie aan de beurt komt, dobbelt en weet daardoor of hij één, twee of drie keer het speelbord mag doen kantelen. Indien hij tijdens die beurt erin slaagt om zijn eigen pion naast de zwarte pion te schuiven (horizontaal of verticaal), dan wordt hij beloond met een kaart. Deze kaarten tonen mogelijke verdachten die 0 tot 3 punten waard zijn. Als de speler een pion van een medespeler ‘per toeval’ naast die van de verdachte schuift, dan krijgt die medespeler een kaart. Na het vinden van de verdachte wordt de pion van de speler door zijn buur naar een andere plaats in het stadspark gebracht. Zo gaat het steeds verder totdat iemand een vierde verdachte oppakt. Nu tellen de spelers de waarde van hun verzamelde verdachten op en de speler met de hoogste som wint het spel. Bij het lezen van de spelregels dachten we een zoveelste vaardigheidsspelletje te hebben. Maar dat is het helemaal niet! Hoogst verdacht is een uitermate knap probleemoplossend spel waarbij kinderen goed moeten nadenken over de volgorde van hun handelingen. Welke zijde laat ik het eerst kantelen? Hoe ver zullen alle pionnen dan schuiven? Krijgt daardoor niet iemand anders een gratis kaart? Komt mijn pion dan wel in de buurt van de verdachte? Speel ik aanvallend of verdedigend? Het speelvlak functioneert heel goed. Wie met zijn vinger op één van de vier zijden duwt (in het midden op een cirkeltje), ziet effectief alle pionnen schuiven naar verschillende plaatsen in het park. Wie dit niet te bruusk uitvoert, zal zelden moeilijkheden ondervinden (pionnen die niet doen wat ze moeten doen). Het spel verloopt heel spannend. Het is niet omdat iemand als eerste vier kaarten verzamelt, dat die speler ook wint. Als je b.v. steeds zwakke verdachten verzamelt, zal je score niet zo hoog zijn.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15