Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

De Kwakzalvers van Kakelenburg
999 GamesDe Kwakzalvers van Kakelenburg

Vertaling beschikbaar.

Warsch Wolfgang
2018
verzamelen
combinatie
bluf
2
4
vanaf 9 à 12j
46' tot 2u
N
eenvoudig
40,00 EUR 
Nederland 
 
Onderscheiding in 2018, Duitsland, Kennerspiel des Jahres, Deutscher Spiele Preis (nr 08)   
  
Recensie:
Elke speler is een kwakzalver die in 9 ronden (dagen) probeert de beste brouwsels te fabriceren om zoveel mogelijk overwinningspunten te behalen.

Iedereen beschikt over een eigen ketel waarin wat basisingrediënten zitten. Helaas ook knalerwten die je drank instabiel maken.

Bij de start van een ronde wordt een waarzeggerijkaart voorgelezen die het verloop van die ronde wat meer kleur geeft. Dan trekt elke speler uit zijn eigen buidel fiches om in zijn ketel te leggen. Die fiches tonen cijfers die aangeven hoe "vol" je ketel wordt. Maar pas op: zodra je meer dan 7 knalerwten trekt is je brouwsel instabiel (ontploft). De witte en oranje fiches vullen je ketel. De blauwe, rode en gele fiches geven je direct extra mogelijkheden en de groene, paarse en zwarte fiches bieden extra acties op het einde van een ronde.

Het doel is vrij simpel: brouw een zo groot mogelijk mengsel zodat je meer overwinningspunten en meer geld in die ronde verdient. Met dat geld kan je andere fiches bijkopen zodat de verhouding goede/slechte fiches in je buidel vergroot richting interessante fiches (de kans dat je dan in de volgende ronde een goede fiche uit je buidel trekt wordt groter). En die overwinningspunten zijn uiteraard ook belangrijk.

Maar als je niet goed kan inschatten wanneer je best stopt met vullen en je dus meer dan 7 knalerwten trekt, wordt je bestraft: je moet kiezen tussen overwinningspunten of geld. Dat komt hard aan.

Gelukkig is er een mechanisme dat er voor zorgt dat spelers die wat achterop raken in het spel gecompenseerd worden. Je telt gewoon het aantal rattenstaartjes tussen je eigen scorepion en die van de speler helemaal voorop en dat aantal mag je de volgende ronde bijtellen in je ketel zodat je een beter gevulde startketel krijgt (die dus potentieel meer overwinningspunten en geld kan opleveren... tenzij die weer ontploft...).

Zo gaat het 9 ronden door en wint de speler met de meeste overwinningspunten.

Grafisch is dit spel prachtig afgewerkt. Dit zijn de mooiste "boekjes" die ik ooit al in een speldoos gevonden heb. Prachtig.

Het spel verloopt spannend en toch ontspannend dankzij het mooie "Can't Stop" principe. Doordat je met je geld meer fiches kan kopen, wordt je buidel potentieel sterker en sterker. Je moet dan nog wat geluk hebben om er juist die beste fiches uit te halen.

De doos bevat 4 sets verschillende boeken waarvan je tijdens een partij maar ééntje inzet. Bovendien kunnen ervaren spelers die sets naar hartenlust combineren zodat je steeds weer een ander spelverloop zal krijgen.

Dit spel moet zowel gezinnen als ervaren spelers bekoren omdat het een "spel" is. Geen ingewikkelde berekeningen en combinaties op lange termijn. gewoon fiches uit je buidel trekken om veel geld te verdienen om nog betere fiches te kunnen kopen om daarna nog betere brouwsels te kunnen samenstellen die je nog meer geld en vooral overwinningspunten opleveren.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15