Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Spoor Zoeken
Low Land GamesSpoor Zoeken

Vertaling beschikbaar.

onbekend
2015
avontuur
vaardigheid
2
...
kleuters
16' tot 45'
N
oplopend
13,00 EUR 
... 
 
  
Recensie:
‘Spoor zoeken’ is een spel dat binnen en buiten gespeeld kan worden en waar veel ruimte voor nodig is. Aan de hand van de speelkaarten kan je een parcours uitstippelen met allerlei opdrachten. Voor deze opdrachten is soms extra materiaal nodig (papier, bal, emmer, twee bezems, zak voor zaklopen, touw…). Je legt de kaarten neer met de pijlen naar boven in de richting waar de volgende kaart zal te vinden zijn, maar eerst moet de opdracht aan de achterzijde van de kaart tot een goed einde gebracht worden. We moeten de tocht met zijn allen goed afleggen om op het einde de boef te vinden (laatste kaart). Als voorlaatste kaart worden we nog eens aangemoedigd dat we er bijna zijn.

Dit is een heel leuk spel om met grotere groepen kinderen te spelen, het is niet erg als er een leeftijdsverschil zit tussen de kinderen want het spel differentieert het aantal keer dat een opdracht moet uitgevoerd worden. Toch is niet elke opdracht even haalbaar voor jonge kinderen, maar hier kan je makkelijk zelf in selecteren bij het opstellen van het parcours. De opdrachten zijn te lezen onder een afbeelding die de opdracht uitbeeldt. Die zijn niet altijd even makkelijk te begrijpen voor kleuters. Als begeleider heb je hier een belangrijke rol. De kinderen zijn wel heel enthousiast en voeren elke opdracht snel uit. De kaarten waren beter in zwaarder materiaal gemaakt, buiten kunnen ze nogal eens wegwaaien, waardoor de richting niet meer duidelijk is. Het spel geeft zelf de tip om steentjes te leggen op de kaarten als je buiten speelt. Toch is in het enthousiasme van de kinderen de kaart vaak snel omgedraaid om de opdracht te zien, zonder dat eerst gekeken werd in welke richting de pijl lag. Maar als spelleider kan je dit snel bijsturen. Ook kan je het niet te moeilijk maken door de volgende kaart duidelijk zichtbaar te leggen, en enkele de laatste goed te verstoppen. In het spel werd een puntentelling voorzien, maar eigenlijk is het niet echt nodig om dit te gebruiken. Het doel (vinden van de boef) is al leuk genoeg.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15