Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Dvonn (2016)
HUCH! & friendsDvonn (2016)

...Vertaling beschikbaar.

Burm Kris
2016
speel op een rij
strategie
tactiek
2
2
vanaf 9 12j
16' tot 45'
N-F-D-E-ES-I
eenvoudig
25,00 EUR 
Belgi 
 
Onderscheiding in 2002, Duitsland & USA & Nederland, Auswahlliste Spiel des Jahres, Gamers's Choice Award, Nominatie als Beter Spel   
  
Recensie:
DVONN is spel 4 in de GIPF-rij. Ook de vorige pareltje uit deze reeks hebben elk een vreemde maar aantrekkelijke naam meegekregen. Telkens vallen de eenvoudige spelregels en de sobere maar functionele vormgeving op. Centraal ligt een langwerpig speelbord met daarop 23 zwarte en evenveel witte speelstukken. Tussen deze stukken liggen ook nog drie heel belangrijke rode Dvonn-stukken. Al deze stukken worden bij het begin afwisselend door de spelers over het speelbord verdeeld. Doel van het spel is zoveel mogelijk stenen te controleren op het einde van het spel. De weg hier naartoe is eigenlijk heel eenvoudig maar moet duidelijk gepland worden. Zomaar willekeurig te werk gaan, zal niet zoveel opleveren. Enkel een steen die vrij is - d.w.z. dat hij niet volledig door andere stenen omringd is - mag verplaatst worden naar een aangrenzend vak. Dit vak mag echter nooit leeg zijn. Er worden dus voortdurend stapels gemaakt doordat de ene steen op de andere springt. Ook stapels kunnen verplaatst worden. De speler die bovenaan staat controleert alle stenen van die stapel en kan deze samen verplaatsen in een rechte lijn. Het doelvak ligt daarbij even ver als er stenen in de stapel voorkomen. Maar... opnieuw mag dit doelveld niet leeg zijn! Het aantal lege velden op het speelbord neemt dus bij elke beurt toe, de keuzemogelijkheden daarentegen kleiner. Tegelijkertijd winnen strategie en tactiek steeds meer aan belang! En heel belangrijke regel mag bij dit alles nooit uit het oog verloren worden: alle stenen of torens moeten steeds op een of andere manier met minstens n Dvonn-steen verbonden zijn. Is dit na een speelbeurt voor n of meerdere stukken of torens niet meer het geval, dan worden ze onherroepelijk uit het spel genomen! Zorgvuldig opgebouwde torens (die na een poosje misschien niet meer verplaatst kunnen worden) zijn dus niet zomaar veilig! Het spel eindigt als geen van beide spelers nog een geldige zet kan uitvoeren. Elke speler neemt dan de torens die hij controleert en telt alle stenen (eigen en vreemde) die daar deel van uit maken. Wie de meeste stenen bezit, wint. Prachtig, subliem, schitterend! Ja, het mag gezegd: Dvonn is opnieuw een meesterwerkje van onze Vlaamse topauteur Kris Burm. We kijken nu reeds uit naar de volgende spellen van zijn hand!

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15